5 рецепти за нисковъглехидратна вечеря за жени след 40 

Пригответе си омлет с гъби и спанак

25.11.2025г. / 10 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Възрастта след 40 години (особено за жените) носи промени в начина, по който тялото ви преработва храната, особено въглехидратите. Нисковъглехидратният подход може да помогне за справяне с тези промени, като намали инсулиновите пикове, балансира хормоните и подпомогне естественото управление на теглото. А какво по-подходящо време за нисковъглехидратно хранене от вечерята? Вижте няколко идеи, които ще ви помогнат да останете във форма:

Печена сьомга с авокадо салата

Необходими продукти:

  • 150–200 г филе сьомга
  • 1 авокадо
  • чери домати
  • рукола или спанак
  • 1 ч. л. зехтин
  • лимонов сок
  • сол
  • черен пипер

Печете сьомгата на фурна или на тиган 10–12 минути. Нарежете авокадото и доматите и ги смесете със зеленолистните зеленчуци. Добавете зехтин и лимонов сок и овкусете. Сервирайте със сьомгата.

Време за приготвяне: 20 минути.

Свързани статии

Пилешки филета с броколи на тиган

За тях ще ви трябват:

  • 200 г пилешко филе
  • 200 г броколи
  • чесън
  • 1 ч. л. зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • риган

Нарежете пилето на хапки и го запържете с чесън и подправки. Добавете броколите и задушете 5–7 минути. Сервирайте топло, като може да добавите малко лимонов сок за свежест.

Време за приготвяне: 15–20 минути.

Свързани статии

Омлет с гъби и спанак

Необходими продукти:

  • 2–3 яйца
  • 100 г спанак
  • 50 г гъби
  • малко сирене фета или козе сирене (около 20 грама)
  • сол
  • черен пипер
  • 1 ч. л. зехтин

Запържете гъбите и спанака за 2–3 минути. Разбийте яйцата, добавете сол и пипер, изсипете върху зеленчуците. Гответе на слаб огън до готовност и поръсете с малко сирене.

Време за приготвяне: 10–15 минути.

Свързани статии

Тиквички „спагети“ с песто и пилешко

Необходими продукти:

  • 2 тиквички (нарязани на спирали или тънки ленти)
  • 150 г пилешко месо
  • 2 ч. л. песто
  • 1 ч. л. зехтин
  • сол
  • черен пипер

Запържете пилешкото до златисто. Добавете тиквичките и задушете 3–4 минути. Разбъркайте с песто и сервирайте веднага.

Време за приготвяне: 15 минути.

Свързани статии

Салата с риба тон и зеленчуци

Необходими продукти:

  • 1 консерва риба тон (в собствен сос)
  • 1 краставица
  • чери домати
  • листа маруля или спанак
  • 1 ч. л. зехтин
  • лимонов сок
  • сол
  • черен пипер

Нарежете зеленчуците и добавете рибата тон. Полейте със зехтин и лимонов сок, овкусете. Разбъркайте и сервирайте веднага.

Време за приготвяне: 10 минути

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай