Здраве и красота

Досадното хълцане – смешно и тревожно

24.10.2012г. / 10 50ч.
Вергиния Генова
Досадното хълцане – смешно и тревожно

Когато говорим за хълцане, става дума за инцидентно хълцане, което трае няколко минути, часа или няколко дни. Хълцането се предизвиква от съкращаването на мускулите, които са свързани с дишането, от там гласовия отвор се стеснява и конвулсивно издаваме смешните звуци.

Когато хълцането е по-продължително, тогава може да е признак за нещо неприятно, чак да ти настръхне косата и наистина се налага да се посети лекар. И докато се разбере какво е, едва ли само един.

Но нека не задълбаваме в сериозната част на проблема, а в забавната. Все пак не сме сериозно-отегчително електронно списание, от което да се уплашите дотолкова, че веднага да хукнете към лекарите. Нека погледнем от смешната и човешка страна.

На съвещание сте и този, който трябва да се изказва по някаква причина започва да хълца неудържимо. За всички отначало е смешно, после става леко досадно, накрая може да изпитат и съчувствие към страдалеца.

Но ако ние сме в ролята на въпросния хълцащ, тогава е наистина истински неприятно и конфузно усещане.

Казват, че причината за хълцането е в неволеви контракции на диафрагмата. Случва се след преяждане, препиване, рязка смяна на температурата, продължителен смях, смесване на гореща храна със студени напитки, лютиви или солени храни. Явно причините са много, но ефектът е един и същ.

Ето няколко трика, с които да се опитаме да спрем хълцането.

Поставяте малко захар под езика – това можем да го направим и на официална среща, ако са ни сервирали кафе или пък, ако си носим захарчета в чантата.

Лъжица оцет – може да се приложи у дома или в ресторант.

Парче лимон ще свърши същата работа.

Друг доста хард вариант е да схрускаме няколко зърна черен пипер. Този съвет лично аз никога не бих го изпробвала, защото после трябва да пресуша няколко кладенеца и язовири наоколо. Има хора, за които черният пипер и лютото са като детски ментолки и най-вероятно този съвет ще им допадне.

Да вдишвате и издишвате в хартиен плик.

Да напълним устата си с вода, да запушим уши и да преглътнем водата на няколко глътки. Повтаряме няколко пъти и хълцането изчезва – този съвет мисля, че е най-лесно приложим и безобиден. Всъщност идеята на всички методи е да се повиши насищането на кръвта с CO2 и да се отпусне мускулатурата.

Както разбрахте, не бива да се заливаме от смях, когато някой друг хълца, защото може следващите да сме ние.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай