Здраве и красота

Заблуди относно целулита

Съвети за премахване и предпазване от целулит

31.10.2012г. / 15 53ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Смятате, че целулитът е признак, че остарявате? Прибягвате до скъпи кремове с надеждата да премахнете портокаловата кожа, която толкова много ви дразни, особено лятото на морето? Ако наистина мислите така, значи грешите.

Съществуват няколко мита за целулита, които ни заблуждават и създават погрешни нагласи.

Свързани статии
Целулит имат само по-възрастните жени. Това не е така. Целулит може да имат дори тийнейджърите. „Пубертетът е водещ фактор при появата на целулит“, казва д-р Елеонора Валянова от Hill Clinic в София. И допълва, че около 90% от младите хора днес имат портокалова кожа и това до голяма степен се дължи на нездравословното хранене.

Кои са най-честите причини за появата на целулита?

„Генетичната предразположеност е една от основните причини. Ако имате по-отпусната кожа, тя трупа целулит и прави стрии“, казва още д-р Валянова. Според нея други фактори за поява на портокалова кожа са нездравословното хранене, заседналият начин на живот, липсата на спорт, недостатъчното поемане на течности. Възрастта обаче не е определяща.

Друг мит е, че целулитът може да бъде премахнат чрез кремове. Те биха могли да спомогнат за хидратирането на кожата, но в никакъв случай не могат да ни отърват от портокаловата кожа. „Малко кремове биха проникнали до хиподермата“, казва д-р Валянова. „Благоприятен ефект би могъл да окаже масажът, който съпровожда нанасянето на крема, но само в първа фаза на появата на целулит“, допълва тя.

Друга заблуда е, че не е необходимо целулитът да се третира, докато се намира в първия си стадий на развитие. В първа фаза той е невидим, докато не се стисне кожна гънка. „Първа степен на целулита представлява увеличаване на обема на мастните клетки, както и натрупване на вода и токсини в тях. Това е невидим целулит. При хващането на кожна гънка обаче, той се вижда. „Погрешно е хората да не третират целулита, когато той е в тази си форма“ казва д-р Валянова. Тя съветва точно тогава дамите да се подлагат на терапии, защото първата фаза на целулита е най-лесно обратима.

Прочетете още:

Коментирай