Здраве и красота

7 нестандартни начина за употреба на зехтин

Неподозираната универсалност на зехтина

17.12.2012г. / 09 28ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Може би ще се учудите на изключително широкото приложение, което маслото от маслини може да има в ежедневието ни. Освен заради прекрасните му вкусови и хранителни качества, вижте за какво още можете да го използвате:

1. Вместо да купувате от специализиран магазин машинно масло за смазване, капнете 1-2 капки зехтин на скърцащата панта на вратата или на гардероба и за секунди ще се отървете от дразнещия звук.

Свързани статии

2. Старите зимни обувки от естествена кожа ще се импрегнират много добре, ако нанесете равномерно тънък слой зехтин, изчакате 30 минути и след това ги лъснете с вълнено парцалче. Подхранената кожа ще изглежда като нова, а и ще се мокри по-малко от дъжда и снега.

3. Всички деца на възраст от 3 до към 13 години обожават цветните стикери с изображения на любими герои от анимационни филми, екзотични животни и въобще всичко, което може да бъде залепено го лепят на библиотеката, леглото си, вратата и къде ли още не. Като им „мине модата“ и решите да отлепите позахабените стикери, най-лесният и щадящ ръцете ви начин е като ги натриете със зехтин и ги оставите за няколко минути. После леко ги подхващате от едното ъгълче и те се отлепят лесно и напълно, без да се налага да стържете остатъците от лепило под тях.

4. Ако искате съдовете ви от неръждаема стомана да заблестят, натопете в малко зехтин парче чист памучен плат и ги почистете. Това също така ще ги предпази от драскотини, корозия и петна.

5. Слагайте по една чаена лъжичка зехтин в храната на домашната си котка. По този начин ще намалите количеството косми, които трябва да почиствате от дивана и килима и ще й осигурите здрава и лъскава козина.

6. Всички дървени мебели в дома ви (маси, столове, етажерки) могат да бъдат лесно почистени от прах и петна с домашно приготвен, естествен препарат от равни части зехтин и лимонов сок. Освен, че е екологично чист, той ще придаде на мебелите блясък и приятен, свеж аромат.

7. Прибира ли се детето ви от училище с невероятно омазани ръце с боички за рисуване. Боята отдавна е засъхнала и независимо от усърдното търкане с вода и сапун, не може да се изчисти. Отново на помощ идва зехтинът. С натопено в него парцалче лесно и безболезнено можете да изчистите ръчичките.

Коментирай