Здраве и красота

Омега-3 мастни киселини: изгубеното хранително звено

Откъде да си набавим полезните омега-3 мастни киселини?

17.07.2013г. / 11 05ч.
Аз жената
Снимка: ISOPLUS

Снимка: ISOPLUS

Днес за Ω-3 мастните киселини се смята, че представляват хранителният ключов компонент, загубен от човечеството в пътя му на модернизация от необработените към напълно индустриализираните храни, откъдето произхождат десетки унищожителни болести, измъчващи ни сега...

В основата на този хранителен дефицит се намира една биологична слабост на човешкия организъм: за разлика от всички други мастни киселини, не е в състояние да произведе специално Ω-3 и Ω-6, заради което сме длъжни да ги приемаме чрез храната. Това не е особен проблем, когато става дума за Ω-6, които се откриват в изобилие в растителните масла и други храни, толкова характерни за ежедневното ни меню. От друга страна, основният източник за прием на Ω-3 са мазните риби (сардели, скумрия, сьомга и др.), които на практика изчезнаха от трапезата ни, отвеждайки ни до трагичен дисбаланс между Ω-6 и Ω-3 мастни киселини.

Установяването на насилствената промяна в съотношението на Ω-6/Ω-3, свързано с откриването и на значими и многостранни биологични реакции за EPA и DHA, доведоха до спешно включване на тези киселини в хранителния режим на днешния човек, било то под формата на храна (риби), било то чрез хранителни добавки. Основните Ω-3 мастни киселини, необходими на човека, са α-линоленовата киселина (ALA), ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA). Последните две се откриват изобилно в рибеното масло, докато ALA се намира в зеленчуците и при някои ядки (напр. орехи). Теоретично организмът ни може да трансформира ALA в EPA и DHA. На практика обаче процентът на трансформация е пренебрежимо малък (около 5%), което означава, че приемът на EPA и DHA с храната представлява еднопосочен път.

KRILL OIL

- навярно най-чистият източник на омега-3 мастни киселини, който природата е създала

- масло от Krill Euphausia Superba от Антарктида

- чист естествен източник, богат на омега-3 мастни киселини

Krill Euphausia Superba е зоопланктон и представлява една от най-големите биомаси в света. Живее в студените и незамърсени води на Антарктида и се храни с планктон.

Основна характеристика на Krill е високото съдържание на омега-3 под формата на фосфолипиди, както и на мощния антиоксидант Астаксантин, съчетание, което прави ползата от него максимална.

В рамките на един балансиран хранителен режим мастните киселини могат да помогнат в случаите на висок холестерол, за здравето на сърцето, за запазването на естественото функциониране на мозъка и на зрението, както и за облекчаването на симптомите на предменструалния синдром.

Хидратирай лятото със страхотен подарък от ISO PLUS!

Това лято хидратирането е по-лесно от всякога! ISOPLUS ти подарява практичен термос с всяка покупка на два продукта за горещите летни месеци юли и август! Можеш да вземеш този специален подарък от всички аптеки със знак ISOPLUS, аптеки Фармастор, аптеки Субра и в аптеки Медея.

Бутилката съдържа охлаждаща система, която запазва водата студена, има вместимост 500 мл и е удобна, така че, за да можеш да я носиш със себе си навсякъде – по време на разходка, по време на плаж или докато пътуваш!

Предложението е валидно до изчерпване на количествата.

Коментирай