Здраве и красота

Признаци, че сте прекалили с тренировката

Кога е необходимо да намалим малко оборотите?

04.03.2014г. / 09 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Фитнес манията завладява все повече хора. Съпротивата срещу килограмите и стремежът към холивудска фигура обаче могат да добият опасни и нездравословни размери. Много хора имат грешна представа за здравословната и безопасна тренировка и често нямат търпение да се отърват от излишните килограми колкото се може по-бързо.

Предлагаме да се запознаете със симптомите на „предозиране“ с тренировките и да се замислите дали не подлагате здравето си на риск.

Тежки крака

Ако чувствате краката си тежки, изпитвате трудност да ги движите и повдигате при ходене, качване по стълби и особено при тичане, това е симптом, че сте прекалили с тренировката, а може и да е по-сериозен знак да обърнете внимание на здравето си.

Хаотични промени в настроението

Обърканост, депресия, внезапни изблици на гняв или тревога – тези настроения се дължат на рязкото покачване на хормона кортизол, отговорен за нивата на стреса в организма. Физическото претоварване често води и до психическо пренапрежение.

Повишена мускулна болезненост

Тренирането на мускулите изисква и определено време за почивка на мускулните влакна. Мускулът трябва да се възстанови след интензивна тренировка, което означава да му дадете поне ден за отмора. Трайната мускулна болезненост е знак за претоварване.

Повишаване на сърдечната честота

Аеробната дейност увеличава пулса, което предизвиква задвижване на метаболитните процеси в организма и провокиране изгарянето на калории. Претоварването на сърдечния мускул обаче е рисково за здравето. Ако тренировката ви поставя акцент върху прекомерното кардио, ще са необходими повечко почивки.

Умора

Ако се усещате неспособни да извършвате нормалните си ежедневни дейности, това е знак, че силите на тялото ви са изчерпани.

Безсъние

При физическо претоварване се изчерпват запасите на гликоген в черния дроб. Той е необходим на мозъка за нормалното извършване на неврологичните функции.

Недостатъчните нива на въглехидрати в организма предизвикват „глад“ на мозъка, което разстройва основни регулирани от него функции.

Свързани статии

Аменорея при жените

Аменореята е състояние, при което се нарушава месечният цикъл. Това е често срещан знак, че тялото ви изпитва силна претовареност. Това се случва, защото метаболизмът на тялото страда вследствие превишаване изгарянето на калории, мазнини, въглехидрати, важни за правилната обработка на хранителните вещества.

Симптомите на аменореята са пълна липса на цикъл, оскъдно течение или неспираща менструация в продължение на месеци.

При мъжете също се наблюдава спад в нивата на тестостерона при претоварване на организма с тренировки.

Нисък имунитет

Известно е, че здравословната физическа дейност поддържа добра имунна защита на организма. Този баланс се нарушава при злоупотреба с издръжливостта на тялото. Имунната система се поддава на стреса и защитните механизми отслабват вследствие на чести травми, счупвания, разтежения, възпаления.

Симптомите на прекаляване с физическата тренировка могат да се проявят след по-малко от две седмици до месец. Могат да засегнат всеки, независимо дали е професионален спортист или любител на добрия външен вид. Не си мислете, че на вас не може да се случи!

Коментирай