Карамфиловото масло е етерично масло, получено от ароматните и красиви цветя. Карамфиловото масло има обезболяващо, противовъзпалително, антибактериално и антисептично действие. Нанесено върху кожата, то не само помага да намалите възпалението и болезнените пъпки, но и унищожава голяма част от бактериите, причинители на акнето.

Как да използвате карамфиловото масло за третиране на пъпките? Хубаво е да не го използвате в чистия му вид, а в комбинация с бадемово масло или масло от гроздови семки. Комбинирайте 3 капки от карамфилово масло с 8 капки масло от бадем. Разбъркайте добре и с помощта на памучен тампон нанесете върху пъпките.

Още по темата

Нанесете малко количество, за да може по-лесно маслото да изсъхне. Според учени маслото от карамфил може да помогне за изчистването на кистозното акне, да намали подуването и инфекцията. Не нанасяйте карамфиловото масло самостоятелно, защото е много силно и вместо да помогне, може да увеличи възпалението на кожата.

Преди да го нанесете върху лицето си поставете малка част от него върху вътрешната част на ръката си където кожата е най-мека. Ако не почувствате дразнене, значи няма да проявите алергия към него и може да третирате пъпките.

Други масла, които може да използвате за третиране на акне са лавандулово масло, масло от цитрусови плодове, масло от чаено дърво.