Вероятно повечето от нас се радват, че са се родили в новото технологично време, в което всичко е по-лесно, в сравнение със Средновековието и древността. Но съвремието носи със себе си и заболявания, появили се заедно с него! Едно от тях е ракът.

Все по-увеличаващ мащабите си и поразяващ огромен брой хора всяка година по целия свят, ракът е чумата на нашето време. Времето, в което плащаме цената за собствения си технологичен прогрес.

Много неща в нашето ежедневие се оказват канцерогенни. Храната е едно от тях. Кои са най-канцерогенните храни, които директно причиняват рак или увеличават риска от по-ранното му появяване.

10. Пържени храни

Пържените храни са едни от най-канцерогенните храни заради термичната обработка и най-вече препържената коричка, която образуват вследствие на готвенето. Температурата на готвене става прекалено висока и по този начин в храната се образуват канцерогенни съединения. Да не говорим за пържените картофки по заведенията! Там мазнината се използва многократно, което е абсолютно немислимо!

9. Консервирани храни

Ако искате да се предпазите от канцерогенното действие на консервираните храни, трябва да забравите за всички фабрично приготвени доматени пюрета, сосове за пица и спагети, купешки сладка, консервирано месо и риба. Списъкът е голям! Вместо това избирайте храна в стъклени опаковки.

Още по темата

8. Пуканки на микровълнова фурна

Полуготовите пуканки са поставени в торба, която е облицована с химично вещество, което се явява канцерогенният агент. Според изследванията, пуканките за микровълнова фурна се свързват с рак на черния дроб, рак на тестисите и панкреаса.

7. Преработено месо

Преработените меса съдържат натриев нитрат, който е отговорен за увеличаването на риска от размножаване на ракови клетки. Преработените храни съдържат консерванти, които са отговорни за други заболявания, обвързани с други състояния, причинени от лош начин на живот.

6. Червено месо

Червеното месо увеличава риска от рак на дебелото черво. Но ако бъде консумирано в строго контролирани дози, може да има обратното действие. Умереното количество червено месо има своите ползи за здравето, но трябва да се уверите, че е постно, че няма прекалено много тлъстини. Излишното количество червено месо предизвиква рак на гърдата, на дебелото черво и на панкреаса.

5. Захар

Захарта и изкуствените подсладители също причиняват рак. Но основният виновник е високофруктозният царевичен сироп, който присъства в бисквитите, вафлите, соковете и сосовете. Вместо това заменете го с естествени подсладители и захари, като стафиди, ябълки, фурми и др.