Здраве и красота

6 добри причини да откажете газираните напитки

Газираните напитки водят до обезводняване

13.08.2014г. / 14 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Какви напитки консумирате ежедневно? Със сигурност, освен кафе, чай, вода, обичате да добавяте към менюто си и газирани подсладени напитки (които най-често съдържат високофруктозен царевичен сироп, аспартам, кофеин,  фосфорна киселина,лимонена киселина, изкуствени аромати и други).

Споделяме 6 добри причини, които ще ви накарат да се замислите дали да не намалите  консумацията им или напълно да се откажете тях. 

Крият риск за здравето на зъбите

Един от най-лошите ефекти, които консумацията на газирани напитки оказва върху вашето здраве е оралното гниене.

Тези напитки не само, че могат да окажат ефект върху белотата на вашата усмивка, но високото съдържание на захар и киселина в тях, оказва негативно влияние върху калция (изсмукват калция ) и оттам върху зъбния емайл, който е важен за здравето на зъбите. 

Повишават риска от развитието на диабет тип 2

Според проучване хората, които консумират газирани подсладени напитки по 1-2 пъти на ден или повече  имат 26% по-голям риск от развитие на диабет тип 2, в сравнение с хората, които рядко консумират от тях.  

Изследователите добавят, че  подсладените безалкохолни напитки, спортни и плодови напитки (с изключение на 100 % плодовите сокове) съдържат между 502kJ и 840kJ и играят роля в повишаването на нивата на затлъстяване, което от своя страна е ключов фактор за развитието на диабет. 


Повишават риска от остеопороза

Газираните напитки  казват влияние и върху здравето на костната система. Според проучване на специалисти от  Tufts University изследвали група жени, тези от тях, които са консумирали редовно газирани напитки имали средно с 4% повече костна загуба за разлика от тези жени, които не консумират подобни напитки. 

Според учените това се дължи на фосфорна киселина причиняваща по-голяма киселинност в  кръвта. В такива моменти приоритет на тялото ви е да възстанови баланса.

За тази цел извлича калций от костите, за да неутрализира тази киселина, което пряко се отразява на здравето им.

Нарушават здравето на храносмилателната система

За да поддържате здрава и добре функционираща храносмилателна система е важно не само каква храна приемате, но и какви напитки. Киселината, която се съдържа в газираните подсладени напитки се конкурира в стомаха със солната киселина, която присъства в него.

Миксът на тези две киселини оказва влияние върху здравето на храносмилателната система, което се нарушава във времето. 

Свързани статии

Водят до обезводняване

Често прибягвате до газираните напитки, за да утолите жаждата. Но вероятно забравяте, че захарта и кофеина, които се съдържат в тях, са така наречените дехидратиращи агенти. 

Пречат на добрата фигура

Всяко допълнително количество захар и подсладители към вашето меню крият риск за талията ви. Дори и да консумирате сода, тя пак ще окаже влияние върху вашата красива фигура.

Според специалисти един от най-често използваните подсладите аспартам повишава нивата на кръвната захар, което неминуемо се отразява на метаболитните процеси и натрупването на излишни мазнини. 

Снимка: thinkstock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
газ ( преди 9 години )
Ами за газираната вода валидно ли е казаното по-горе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време