Здраве и красота

Типове личности, застрашени от депресия

Безработните хора са едни от най-застрашените

08.09.2014г. / 12 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Депресията може да засегне всеки от нас по всяко време и не бива да бъде подминавана без внимание. Въпреки това има няколко основни типове личности, които са изложени на по-висок риск от депресивни състояния. Вижте кои са.

Изолираният интроверт

Въпреки че интровертът може да се наслади на компанията на предварително и внимателно подбрани хора, той по-често предпочита изолацията. Това е така, защото прекалената комуникация с други хора може да го накара да се чувства като изцеден, загубил своите енергийни нива.

Самотата е начин интровертът да презареди. Когато общуването започва да се усеща като натоварване, той стеснява своя кръг от познати, с които общува. Рядко скучае, защото има твърде много мисли, които изискват неговото внимание.

Но избягването и стесняването на социалните контакти може да се превърне в рисков фактор, който да отключи депресия. Има редица изследвания, които доказват, че интровертите страдат в пъти повече от депресия за разлика от останалите хора.

Съветът на специалистите е, ако изолацията се превърне в тенденциозно поведение, интровертът да потърси помощ при терапевт.

Преуспяващият перфекционист

Този тип хора имат огромното желание да бъдат перфектни по някакъв начин. Перфекционизмът често се заражда в детството, от възпитанието, което всеки е получил от своето семейство.

Преуспяващият перфекционист е силно самокритичен, за него грешки не съществуват, а чуждата критика, дори когато е градивна е приемана за обида. Самочувствието на този персонаж често зависи от постиженията и резултатите, към които се стреми, от това дали има някой който е конкурентен на него в обкръжението му.

Често се тревожи за това какво е мнението на другите хора за неговите слаби страни. Всичко това води не само до физическо, но и до психическо изтощение. Често поставянето на твърде големи цели, които след време не могат да бъдат достигнати, могат да бъдат причина за появата на тревожност и депресия.

Този тип хора имат нужда да изпитват удовлетворение от себе си и живота, който живеят. Но и при тях има нужда от работа с терапевт, както и помощ от близки и приятели.

Креативният мечтател

Този тип хора винаги са описвани като творчески личности от своите близки и приятели. Те имат ярки фантазии и мечти. Въображението им е толкова силно, че може да ги отвлече от намирането на фокуса в техния живот.

За да развият своите идеи и творчески потенциал, често се обръщат навътре в себе си. Стават свръхчувствителни, много наблюдателни и тяхното съзнание е ангажирано с постоянно съзерцание и размисъл.

Такива хора могат да бъдат поети, актьори, писатели, музиканти, художници и всичко, което е в сферата на изкуството. Много творчески личности имат множество таланти или преследват няколко артистични цели наведнъж.

Депресията не е необичайна болест за творчески настроените хора. Биполярното разстройство е също силно свързано с такъв тип личности.

Други рискови групи са:

Тези, които често употребяват алкохол. Алкохолът е приеман като депресант, също като наркотиците.

Свързани статии

Родилките – Често срещана е следродилната депресия при много майки.

Семейното положение също е от значение. Депресията се среща по-често при хора, които са претърпели развод, загуба на партньор, разделяне с половинката, тормоз от страна на половинката.

Безработните хора. Изследвания показват, че ако човек не работи в продължение на шест или повече месеца, той би могъл да достигне до депресивни състояния.

Физическите заболявания често са свързани с депресията. Такова може да бъде заболяването на щитовидната жлеза, тъй като тя е орган, пряко участващ в нашите настроения.

Пол – докато жените страдат по-често от депресия и правят чести опити да сложат край на живота си, при мъжете има по-голяма „успеваемост“ в слагането на край на живота.

Местоживеенето както и етническите културни традиции също могат да окажат влияние върху психическото здраве.

Коментирай
2 rate up comment 6 rate down comment
Аз ( преди 9 години )
естествено, че никой не е застрахован от депресията! системата трудно би се променила особено за тези, които живеят в наши с разбиранията на времето преди 89-та :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 4 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
В момента силно застрашени от депресия са юдеите и ***. А от горната статия следва, че няма нормален човек, който да не е застрашен от депресия, освен тия, дето обичат да си губят времето на софра с чалга мелодии, тези, които не се стараят достатъчно, когато работят и тези, които нямат мечти и не са годни за творчество.Май е време за смяна на системата, а?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар