Здраве и красота

Домашни лекове при забрал пръст

Паста с чесън

26.06.2015г. / 15 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Инфекциите на пръстите в областта на нокътната плочка са често срещани. Обикновено биват провокирани от врастнал нокът, издърпана кожичка, неудобни обувки и други. Основните симптоми, които подсказват, че пръстът е инфектиран са зачервяване на мястото, подуване, усещане за пулсиране, образуване на гнойна торбичка.

В тези моменти най-често нанасяме ихтиол. Но ето няколко изпитани домашни лека, които може да приложите заедно с лечението с ихтиол.

Баня с английска сол

Кипнете вода на котлона. В чиста купичка сложете 1/3 чаша английска сол и я залейте с врялата вода. Разбъркайте добре, докато солта се разтвори. Оставете да се охлади и когато водата стане приятно топла, потопете пръста си. Дръжте го в солената вода около 10 минути. Правете тази грижа 3-4 пъти на ден.

Баня с оцет

В купичка сипете 200 мл хладка вода (може и преварена) и добавете 2-3 супени лъжици оцет. Оцетът е известен със своето антибактериално действие и не само ще намали възпалението, но ще спомогне за извличането на гнойта.

Паста с чесън

Пастата с чесън има редица лековити действия, тъй като има антибактериални и противогъбични свойства, които ще помогнат в борбата с инфекцията. За да третирате гноясалия пръст, стрийте на паста 1-2 скилидки чесън.

Свързани статии

Сложете я върху парче памук, поставете го върху засегнатото място и увийте с марля. Дръжте компреса час-два. Правете тази грижа 2-3 пъти на ден.

Паста с мед и канела

Една по-приятно ухаеща паста, но безмилостна срещу инфекциите е тази с мед и канела. В купичка сложете равни количества мед и канела. Разбъркайте съставките и сложете малко количество от пастата върху марля. Поставете я върху засегнатия пръст и прикрепете с няколко лепенки. Тази паста ще намали възпалението и ще помогне да извлечете гнойта.

Коментирай