Здраве и красота

Билкови лекове при чувствителни зъби

За да притъпите чувствителността, сдъвчете малко парче джинджифил

22.07.2015г. / 14 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чувствителните зъби са често срещан дентален проблем, който не бива да бъде неглижиран. Острата и продължителна болка при консумацията на определени храни и напитки, при почистването на зъбите с четка и паста може да наруши не само нашия комфорт, но и оралното ни здраве.

Има много специализирани грижи, които може да опитате, но ние ви предлагаме няколко билкови лека, които доказано помагат при чувствителни зъби.

Нийм

Нийм е една незаменима билка, която всеки трябва да има в дома си. Ако страдате от чувствителни зъби и венци, тя ще подпомогне лечението, намалявайки дискомфорта. Нийм има антибактериално и антимикробно действие, които го превръщат в идеален лек.

Всичко, което трябва да направите е да си купите нийм на прах. Към една – две супени лъжици добавете малко количество вода и направете паста. Приложете я върху чувствителните зъби и венци и оставете да действа няколко минути. Правете тази грижа 2 – 3 пъти на ден.

Зелен чай

Зеленият чай е още една натурална защита, която се прилага при различни проблеми, свързани с оралното здраве. Чаят помага за борбата с бактериите, които причиняват гниене на зъбите. За да намалите чувствителността на зъбите и да стегнете венците, вечер преди сън изплакнете няколко пъти устата си с отвара от зелен чай.

Джинджифил

Ползите за здравето от тази пикантна и ароматна билка са много. Джинджифилът помага при сутрешно гадене, стомашни проблеми, болки в гърлото, ревматоидни болки, засилва имунитета и други. Неговите лековити свойства са доказани и при чувствителни зъби.

За да намалите дискомфорта и да елиминирате бактериите в устната кухина, обелете тънко парче корен от джинджифил и го сдъвчете от страната на чувствителните зъби. Не е нужно да гълтате. Правете тази грижа по няколко пъти на ден.

Свързани статии

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е естествен антибактериален агент, който може да се използва ефективно, за да лекува чувствителността на зъбите. То също помага за елиминирането на бактериите, които се натрупват в устната кухина и които са причина за появата на различни дентални проблеми.

За да облекчите чувствителността, нанесете директно върху засегнатите места масло от чаено дърво или разтворете няколко капки в чаша вода и жабурете.

Снимка: istock

Коментирай