Здраве и красота

Причини за болка по време на овулация

Сраствания вследствие на коремна операция

28.09.2015г. / 14 06ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на овулация настъпват различни физиологични промени. Гърдите се подуват, коремът също, появява се вагинално течение, което като текстура много напомня за белтък и други. При някои жени настъпват и болки в корема.

Те са внезапни, остри и трябва да бъдат вашия червен флаг, че е време да се консултирате с гинеколог. Болките в коремната област в дните на овулация не са безобидни и не бива да бъдат подминавани. Вижте кои са едни от най-честите причини за тяхната поява.

Кисти на яйчниците

Кистите на яйчниците са една от най-често срещаните причини за болка по време на овулация. Кистите биха могли да се спукат и да предизвикат дискомфорт. Много жени, които не знаят, че страдат от поликистоза, игнорират тази болка, а не бива. Кистозните яйчници са резултат от хормонален дисбаланс, обикновено свързан с инсулинова резистентност.

Ендометриоза

Ендометриозата е възпалително заболяване, което въздейства отрицателно върху яйчниците и маточните тръби. Тя също може да причини болка в дните, когато имате овулация. Други неразположения, които подсказват за наличието на ендометриоза са болка по време на полов акт, запек, главоболие, замаяност и други.

Сраствания вследствие на коремна операция

Ако сте претърпели коремна операция, дори преди много години, много е възможно да са се получили сраствания, които по време на овулация да предизвикат болка.

Свързани статии

Добре е да обърнете внимание, тъй като подобни сраствания могат да предизвикат по-нататъшни възпаления, които да се отразят на процеса на зачеване.

Полово предавани инфекции

Друга причина за появата на коремни болки в дните на овулация са полово предаваните инфекции. Пример за това е хламидия, която може да предизвика възпаление на тръбите (хидросалпингс) и тазова възпалителна болест. Това причинява възпаление и болка.

Коментирай