Суха и вяла кожа, която се лющи или пък много мазна, такава, която е с червени петна... Кожата ви се опитва да ви каже, че тялото ви се нуждае от вашето внимание, защото най-големият орган винаги е отражение на здравето ни. Кожните промени може да са показател за нещо не толкова безобидно, като:

Пъпки по челото

Неравности по челото, черни точки, акне. Кожата ви се опитва да ви подскаже няколко неща. Най-напред обърнете внимание на стреса, тревожността. Този тип кожен проблем може да сигнализира за дехидратация на организма, запек.

Това, което може да направите за себе си е да се опитате да намалите стреса и да прочистите тялото си от натрупаните токсини. Не забравяйте, освен любимите ви напитки, да пиете поне по осем чаши вода на ден.

Кистозно акне

Пъпките на кистозното акне се появяват в областта на челюстта и брадичката. Те са големи, намират се дълбоко под кожата, може да отнеме седмици, за да се излекуват, а понякога са болезнени при допир. Този тип акне подсказва за хормонален дисбаланс, черен дроб, който се нуждае от детоксикация.

За да регулирате образуването на акне е важно да коригирате начина си на хранене. Опитайте се да контролирате приема на захар, бели въглехидрати, нездравословни мазнини, кофеин, алкохол и преработени храни. Физическата активност също е от значение, тъй като кистозното акне е свързано и с лимфния застой.

Подпухнали клепачи

Спите ли по корем? Това може да бъде една от причините да се събуждате с подпухнали клепачи. Ако това неразположение е съпроводено от сърбеж, зачервяване на кожата, може да се касае за някаква алергия, най-често към треви, цветя, оцветители в козметични продукти и други.

Също така, ако обичате да хапвате повече солени и кисели храни, организмът ви задържа и повече излишни течности, а това също предизвиква подпухване на клепачите.

Акне близо до устата и върху носа

Червените и възпалени пъпки в тези области подсказват за евентуални храносмилателни проблеми или хранителна чувствителност.

Много лесно и сами можете да си направите тест за хранителна чувствителност, като се опитате да елиминирате определени храни от менюто си. Ако смятате, че ви липсват някакви храносмилателни ензими, опитайте с прием на чаена лъжичка оцет преди хранене или приемайте добавки с ензими.

Друго, което може да направите, за да подобрите здравето на стомаха си е да приемате повече пробиотични храни, пресни плодове, зеленчуци и фибри.

Още по темата

Жълти и по-тъмни петна по ръцете и краката

Добре е да се консултирате с лекар, защото това състояние на кожата най-често подсказва за наличието на диабет. Тези петна се появяват в резултат на високи нива на триглицеридите и кръвната захар.

Диабетът понякога идва със скрити симптоми, затова по-често обръщайте внимание на състоянието на кожата си.

Снимки: istock