Често не си даваме сметка колко много си вредим всеки ден. Непрекъснато правим неща, които ни карат да изглеждаме по-стари. Състаряваме се с вредните си ежедневни навици. Кои са те?

Прическата

Бързаме рано сутрин и за да изсушим и фризираме косата по-бързо включваме сешоара, пресата или машата на максимално гореща температура. Това уврежда косъма, прави го по-чуплив, склонен към накъсване и в крайна сметка косата оредява. Това ни прави по-стари.

Стегната конска опашка или кок

Обичате да връзвате косата си често? Поне не го правете прекалено стегнато. Твърде опънатата коса, хваната на конска опашка или кок причинява плешиви петна с времето. Ето защо това определено ще ви състари.

Вредните закуски

Ако се нахвърляте предимно на десерти, сладкиши, бисквитки, коктейлни и парти хапки, определено рискувате да се състарите преждевременно. Това ще се случи, защото резките промени на нивата на кръвната захар, причинени от консумацията на рафинирани въглехидрати пречат на естествените процеси в клетките. Те страдат от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, а както знаем, тези съединения пречат на нормалната функция на клетките и предизвикват преждевременното им стареене.

Тренировката

Не само прекалено изразените мимики на лицето оставят фини линии и бръчки. Твърде интензивните упражнения, които правите, за да стегнете тялото си, неминуемо ви карат подсъзнателно да правите изкривени гримаси. Това в комбинация със силното напрежение, породено от напъна по време на тренировка, прави мускулите на лицето още по-напрегнати. Може да не ви се вярва, но това причинява дори по-дълбоки бръчки.

Вашето „здравословно“ хранене

Много хора смятат, че здравословно значи да изключиш мазнините. Мазнините обаче са жизненоважни за здравето и функцията на клетките. Ето защо премахването им от менюто означава лишаване от необходими вещества за поддържане еластичността и деленето на клетките. Нещо повече – мастните киселини са много нужни на клетките в производството на колафен и еластин, а както знаем те са съществени за превенцията на бръчките и стареенето.

Още по темата

Навикът с триенето на очите

На всеки се е случвало да се преумори следобед и да му се доспи. Очите почват да сълзят и изпитвате нужда да ги разтъркате. Този навик ви състарява, защото освен че така разтягате кожата около клепачите, предизвиквате също така и отпадане на мигли и най-лошото – областта около клепачите се зачервява и изглеждате като с тъмни старчески кръгове.

Пиете пресни сокове и плодови шейкове за закуска

Да, плодовете са пълни с витамини и антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, но още са препълнени и със захари и фруктоза. Тези съединения в големи количества, каквито се съдържат в пресните сокове и смутита отново предизвикват резки покачвания на кръвната захар, а с това и състаряване на организма.

Снимки: iStock