Здраве и красота

Грешки, причиняващи загуба на мускули, вместо на мазнини

Защо не отслабвате, а губите само мускулна маса

16.10.2017г. / 06 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Не можете да отслабнете? Вместо да губите мастна тъкан губите мускулите си? Това се случва, защото диетата и ежедневните ви навици са тотално погрешни.

Кои са тези грешки, които предизвикват загуба на мускулна маса, вместо на мазнини?

Приемате прекалено малко калории

Знаем, че за да отслабнем е нужно да намалим общия дневен прием на калории. Някои хора обаче правят грешката да премахват прекалено много калории. Организмът има нужда от хранителни вещества, за да продължи да извършва ежедневните си дейности, а за тази цел са му нужни калории.

5 пагубни грешки в диетите

Откъде да си ги набави? От мускулите, разбира се. Мускулната маса започва да се разгражда, за да осигури енергия на тялото.

Не приемате достатъчно протеин

Погрешно е схващането, че от протеините се пълнее. Хората правят грешката да премахнат или драстично да намалят протеините, за да редуцират наднорменото тегло. Протеините обаче са нужни на мускулите, за да функционират правилно. И не само на тях. Ако премахнете протеините от диетата си и останете само на плодове и зеленчуци, мускулите ви ще започнат да намаляват.

Не вдигате тежести

Не е нужно да вдигате щанги, за да имате здрави и развити мускули. Упражненията с малки тежести са важни за укрепването на мускулната маса. В противен случай тя се губи, а от това страда и скелетният апарат.

Грешки, които допускат жените, когато пазят диета

Свързани статии

Не презареждате след тренировка

Важно е да хапнете нещо протеиново или енергийно след тренировка. Така ще предотвратите разграждането и тоталното изтощение на мускулите. Ще помогнете на тялото си да вземе енергия от приета храна, а не от мускулите.

Правите прекалено много кардио

Може би си мислите, че тичането в продължение на един час и обилното изпотяване ще ви помогне да отслабнете по-бързо, но грешите. Кардиото не е толкова ефективно в разграждането на мастна тъкан, за разлика от вдигането на тежести. Това е така, защото изтощителното кардио предизвиква разграждане на мускулите, за разлика от упражненията с тежести, които изграждат мускула и го закаляват, разграждайки мазнините около него.

Коментирай