Здраве и красота

5 причини сладките картофи да са полезни при диабет

Помагат за по-добро здраве и тънка талия

11.05.2018г. / 15 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Не всички сладки храни са вредни и опасни. Сладките картофи имат редица ползи за организма заради богатството от разнообразни хранителни вещества в състава си.

Можете да се насладите на сладките картофи без значение дали имате диабет или не, тъй като изследвания (китайско изследване, публикувано в Journal of Zhejiang University през 2011 и британско изследване, публикувано в Food and Function през 2014) показват, че този вкусен зеленчук със сладък вкус има мощни свойства в контрола и превенцията на това заболяване.

Диабетиците ежедневно търпят хранителни лишения заради състоянието си. Те са принудени да избягват повечето сладки храни, за да се предпазят от резки и опасни скокове в кръвната захар.

Защо растящото бебе трябва да хапва сладки картофи?

Това означава лишение от храни, богати на въглехидрати. Сладките картофи обаче са сред храните, съдържащи въглехидрати, но много полезни за диабетици, както и за всички останали.

Една чаша печени сладки картофи съдържа 180 калории, 41 грама въглехидрати, 4 грама протеин, 6 грама диетични фибри, витамин С, витамин А, желязо, пише care2.com.

Кои са основните причини, поради които сладките картофи са толкова полезни за диабетици и застрашените от диабет?

Сладките картофи могат да намалят кръвната захар

Според изследвания, сладките картофи могат да помогнат за регулирането на нивата на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата резистентност. Бавно разграждащите се въглехидрати и фибрите в сладките картофи помагат за ускоряването на метаболизма и намаляване на секрецията на инсулин в излишък.

Сладките картофи намаляват риска от влошаване на зрението

Диабетиците са застрашени от усложнения, свързани с очите и очния нерв. Високите нива на кръвната захар в организма увреждат тъканите и ускоряват дегенеративните процеси в очите.

Сладките картофи защитават зрението благодарение на завидните количества витамин А в състава им.  

Кои са най-полезните въглехидрати?

Свързани статии

Сладките картофи укрепват имунната система

Повечето страдащи от диабет търпят проблеми с имунната система. Те страдат от чести вирусни, гъбични и бактериални инфекции поради намален имунитет. Сладките картофи са изключително богати на витамин С, който стимулира имунната система.

Сладките картофи контролират теглото

Високото съдържание на фибри в сладките картофи помага за предотвратяване на покачването на теглото. Те са с ниско съдържание на калории, с много фибри и витамини, което създава усещане за ситост задълго.

Сладките картофи подобряват храносмилането

Лошото храносмилане при диабетиците е неприятен проблем, който сладките картофи могат да решат. Те контролират растежа на полезните бактерии в червата като ги подхранват с полезните си захари. Този зеленчук облекчава симптомите на газове, подуване, запек, диария и други храносмилателни проблеми.

Коментирай
Свободно време