Здраве и красота

5 здравословни причини да ядете повече вишни

Богати на хранителни вещества, бедни на калории

30.04.2018г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вишните са киселите братовчеди на черешите. Заради стипчивия им вкус много хора не ги предпочитат, но правят грешка. Вишните са страхотно полезни за организма. Те са богати на редица хранителни вещества, които помагат в подобряването на цялостното здраве.

В една чаша вишни се съдържат средно 3 мг чисти фибри, 10 мг витамин С, което е около 15% от необходимите дневни нива. Вишната е много богата и на антиоксиданти, които имат мощно действие срещу свободните радикали.

Вишната – киселата сладост на лятото

Вишните са превъзходен доставчик на полезни вещества

Освен на антиоксиданти и витамин С, те са изключително богати на фибри, каротиноиди, калий. Съдържат много малко калории и захари, което позволява консумация на по-голямо количество без риск от повишаване на кръвната захар и теглото.

Вишните помагат в подобряване на съня

Безсънието, трудното заспиване, неспокойният сън през нощта са все проблеми, от които много възрастни страдат поради високи нива на стрес в организма и ежедневието. Проучванията показват, че една чаша вишни 2 часа преди лягане помага за успокояване на съня и намаляване на безсънните епизоди.

Намаляват стреса 

Проучванията сочат, че прясно изцеденият сок от вишни помага на спортисти да отърсят стреса и напрежението от телата си след тренировка. Този сок е богат на електролити, които възстановяват електролитния баланс в мускулите и нервната система след тежка тренировка.

Вишните облекчава болки при артрит

Вишните са богати на антиоксиданти, които потискат възпалението в тъканите, костите, ставите, сухожилията. Витамините в тях подхранват ставното вещество. Намалява се подуването, болката, зачервяването.

Сок от вишни за вълшебни коктейли

Понижават кръвното налягане

Вишните съдържат полифеноли, които са вид антиоксидант, имащ свойството да регулира нивата на кръвното налягане. Калият във вишните също играе важна роля в този процес.

Яжте повече вишни. Скоро идва техният сезон. Възползвайте се от благата, които дават на организма.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Мирослав ( преди 4 години )
2 rate up comment 0 rate down comment
Недоумяващ ( преди 5 години )
КАК ДА РАЗБИРАМ: една чаша вишни???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар