Здраве и красота

Кои са най-токсичните вещи в дома ни

И какви са алтернативите

15.01.2019г. / 15 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Модерно е да говорим за детокс, да правим разтоварващи тялото режими и да се стремим към повече движение и физическа активност, за да пазим организма си здрав. Но освен да внимаваме какви храни консумираме и да се стремим чрез подходящите продукти да детоксикираме тялото, важно е и да следим и какви токсини се намират в дома ни и са невидим гост, който идва неканен вкъщи.

Вижте най-честите източници на токсини в жилищата ни и няколко идеи за алтернативните им заместители, които не са така опасни за здравето ни, според сайта Livestrong.

Антибактериален сапун

Едно просто измиване на ръцете може да причини вреда на хормоните в тялото ни, тъй като най-честата съставка в течните сапуни е антимикробният химикал триклозан. Той може да бъде открит в множество антибактериални сапуни, душ гелове, пасти за зъби и някои козметични продукти. Но този химикал е способен да наруши функцията на щитовидната жлеза и да повлияе на хормоналния баланс.

В допълнение към това много здравни експерти споделят мнението, че прекалената употреба на антибактериални химикали стимулира размножаването на бактерии, които са резистентни към действието на обичайните препарати.

Как да ги избегнете?

По-добрата алтернатива в такъв случай е да употребявате обикновен сапун и вода. Ако държите да използвате дезинфектант за ръце, гледайте да е без алкохол и да не съдържа триклозан (или triclocarban), или друг вид антибактериални или антимикробни съставки.

>> Грешки в чистенето, които оставят бактерии в дома <<

BPA

През последните 40 години този химикал бе широко използван, за да прави пластмасата по-здрава. Според едно проучване близо 90% от хората имат в телата си от този химикал, колкото и да не ни се иска. Макар в последните години да се произвеждат много бутилки без BPA, особено за бебета и малки деца, все пак той продължава да се употребява, особено за консервни кутии, в които се съхраняват хранителни продукти. Основното мнение е, че използван в малки количества, този химикал не е опасен, но последните проучвания показват съмнения в това твърдение и се говори за потенциални вреди, които BPA може да нанесе на мозъка, поведението и простатните жлези на фетуси, бебета и малки деца.

Как да го избегнете?

За да се предпазите, купувайте храни, които се съхраняват в стъклени буркани, а не в пластмаса. Това особено важи за домати и доматен сос, тъй като киселините в доматите могат да извлекат BPA от консервните кутии и по този начин да се вмъкнат в храната ни. Също така, когато използвате микровълнова фурна, слагайте само стъклени или керамични съдове. Пластмасата, която се употребява за претопляне на храна, дори и да се води безопасна, може да извлече от химикалите и да ги пренесе в храната. Най-добре е да топлите храната си в печка, когато имате възможност.

>> Неща, които е добре да почиствате веднага след покупката им <<

Формалдехид

Той се използва в много производствени процеси и е добре известен токсин, който може да се намери в преработените дървени материали, тапети, бои, някои синтетични материали, някои козметични продукти и други. Според Националния институт по ракови заболявания в САЩ, краткосрочното излагане на формалдехид може да причини симптоми като раздразнение на очи, нос и гърло, кашлица, главоболие, замайване, повдигане. А по-дълготрайното излагане на този токсин увеличава риска от развитие на раково заболяване.

Как да го избегнете?

За да намалите риска от здравословни проблеми, свързани с излагането на формалдехид, търсете мебели, които са 100 процента дърво и питайте за тестове за формалдехид, преди да закупите подобен продукт. Би трябвало производителят да може да ви информира за материалите, които е използвал при направата на съответните мебели. Също така помислете за отглеждането на растения у дома, които пречистват въздуха от наличието на формалдехид, тъй като този токсин има свойството да се отделя във въздуха. Такива например са бамбук, променлива аглаонема, бръшлян, гербер, спатифилум, които поне частично премахват формалдехида, както и други токсини в дома.

>> Растенията, които прочистват дома най-добре <<

Синтетични пестициди

Ако те могат да навредят на гризачи и насекоми, значи не са много препоръчителни и за хората. Все повече изследвания се опитват да тестват и установят кои синтетични пестициди са опасни за здравето ни и кои не. Но докато тези резултати станат известни е добре да се опитваме да избягваме по възможност употребата на пестициди колкото е възможно повече. Според някои изследователи има връзка между този вид пестициди и някои форми на рака, включително неходжкинов лимфом.

Как да ги избегнете?

Понякога е трудно да не използваме някакъв вид пестицид в дома си, за да премахнем неприятни вредители. Но все пак, за да предотвратите опасността от поява на такива, може да се опитате да спазвате добра хигиена, особено в кухнята, да не оставяте открита храна или трохи по земята. Другият вариант е да експериментирате с натурални средства и репеленти като кедър, който прогонва нощните пеперуди, лимон, евкалипт, които помагат за прогонване на комарите, цитрусови обелки, които държат паяците надалеч.

>> Готвене на пара или печене – кое е по-полезно? >>

Тефлонов тиган

Да, наистина са удобни съдове с незалепващо покритие, но в случая на тефлоновата посуда, парите, които излизат от нея при готвене на висока температура са способни да убият домашни птици, като е проверено, че парите от нагорещен тефлонов тиган могат да убият птичка в рамките на няколко секунди. Перфлуорните химикали, които се съдържат в големи дози в тефлоновите съдове, имат много дълъг живот и могат да нанесат сериозни вреди на здравето ни. Правени са различни изследвания, които показват, че този вид химикали могат да доведат до репродуктивни проблеми, ниско тегло на новороденото, увеличен холестерол, анормална функция на щитовидната жлеза, възпаление на черния дроб и отслабена имунна система.

Как да ги избегнете?

Избирайте внимателно и купувайте съдове за готвене, които не съдържат думите "Gore-teh" или „Teflon“. Gore-teh е водоустойчива/дишаща мембрана, която се обработва с Тефлон. Тефлонът от своя страна е търговското име за политетрафлуороетилен (PTFE). PTFE се създава чрез процес, включващ канцерогенното вещество, известно като перфлуороктаноат (PFOA), което е чест замърсител на околната среда. PFOA е непреднамерен страничен продукт, формиран по време на производствени процеси, които включват група от токсични химикали, известни като перфлуорирани съединения (PFCs), пише сайтът Livestrong. По същество, Gore-tex е тъканен материал, който се състои от изключително токсични химикали, които не се разпадат в околната среда. Това е една от причините да избягвате покупките на съдове, в чиито съставни части пише Gore-teh или Teflon.

Да, може би новите ви съдове ще се почистват малко по-трудно, но пък няма да крият опасности за здравето ви, което е по-важно.

>> 6 неща в дома ви, които могат да причинят рак <<

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Daniela ( преди 5 години )
Какво е общото между Gore Tex и тефлонови ***? Gore tex е водоустойчива технология, употребявана в зимната екипировка.... Дайте повече информация???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар