Здраве и красота

3 мита за метаболизма, които ви пречат да отслабнете

Защо да не им се доверявате

09.12.2019г. / 07 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чудите се как е възможно най-добрата ви приятелка да си хапва по нещо сладко всеки ден и да е слаба, докато вие се държите настрана от всичко, което съдържа захар, а не успявате да мръднете и с килограм надолу? Всичко е въпрос на метаболизъм.

Обмяната на веществата е сложна система, която включва стотици, дори хиляди процеси, включващи хормони, ензими, клетки на имунната система, баланс в чревната флора и още редица други фактори, които влияят на тази крехка система с още по-крехък баланс.

Типове метаболизъм и хранене според тях

Много хора смятат, че щом са с наднормено тегло, значи метаболизмът им е бавен и не могат да направят нищо, за да противодействат на това.

Ето 3 от най-разпространените митове, в които да не вярвате и които ви спират по пътя към достигане на желаното тегло.

Мит №1 – Няма какво да направите, за да промените метаболизма си

Това твърдение не е вярно. Вярно е само това, че срещу генетичните особености и хроничните заболявания се противодейства изключително трудно, но не е невъзможно. Правилното хранене и упражненията играят съществена роля в изгарянето на калории. Ако включите достатъчно упражнения в ежедневния си режим, те ще ви помогнат да изгорите допълнителни 30% от калориите.

Храната, която консумирате, трябва да е богата на протеини и полезни мазнини, както и здравословни натурални въглехидрати (плодове и зеленчуци).

Свързани статии

Мит №2 – Слабите хора имат по-бърз метаболизъм от пълните

Всъщност, тъкмо обратното твърдение е вярното. Метаболизмът е функция от всички процеси в тялото, случващи се докато сте живи. Това включва дишане, сън, сърдечен ритъм и още много други жизнени функции. Наред с тях тялото се движи в пространството и извършва някакви дейности през целия живот. Колкото по-големи тежести премествате с мускулите си, толкова повече калории се изгарят, за да успее тялото да се справи със задачата, която му поставяте.

3 билки за по-бърз метаболизъм

Ето защо хората с наднормено или свръхтегло изгарят много повече калории, отколкото слабите, когато се движат нормално без да тренират допълнително. Това е така, защото на тях им се налага да движат много по-голяма маса.

Мит №3 – Докато се храните здравословно и спортувате, метаболизмът ви ще е добре

Да, диетата и упражненията са важни, но съществува един много важен фактор – сънят. Ако не спите достатъчно, усилията ви може да отидат напразно. Диета и упражнения без достатъчно сън имат тъкмо обратния ефект – тялото се изтощава от тренировките и намаления калориен прием (ако целите отслабване) и естествено забавя метаболизма в стремежа да запази енергия.

Коментирай
Здраве и красота