Здраве и красота

Как да отслабнем, ако сме с ябълковидна или крушовидна форма на тялото

Как да накарате тялото си да не трупа мазнини на определени места?

08.07.2019г. / 12 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Начинът, по който сме склонни да пълнеем и местата, на които трупаме мазнини до голяма степен са генетично предопределени. Въпреки това има възможност да се опитаме да накараме тялото си да престане да трупа тлъстини на определени нежелани места като променим начина си на хранене и двигателна активност.

Какво трябва да направите, ако сте с ябълковидна форма на тялото?

Според д-р Робърт Греъм, който споделя в интервю за MindBodyGreen своите възгледи за това какво трябва да правим, за да променим начина, по който тялото ни трупа мазнини, ако сме с ябълковидна форма на тялото (мазнините се трупат предимно около талията и горната част на торса), трябва да наблегнем на сложните въглехидрати, бобовите храни, овесените ядки.

5 прости съвета за премахване на коремни мазнини>>>

Тези храни намаляват секрецията на инсулин и контролират неговото усвояване. Това спомага за намаляване на коремните мазнини, така характерни за хората с тази форма на тялото, страдащите от инсулинова резистентност, диабет, синдром на поликистозните яйчници, хипотиреоидизъм.

Поддържането на инсулина в нормални граници спомага за редукцията на коремните мазнини и предотвратяването на натрупването на нови такива в областта на талията.

Препоръчително е да се консумират също полезни мазнини, като зехтин, риба, авокадо, ядки, семена. Важно е да намалите или ограничите изцяло приема на трансмазнини, наситени мазнини, хидрогенирани мазнини, които провокират трупането на мазнини в коремната област.

Стресът също трябва да се намали до минимум, защото той оказва негативно влияние върху тялото с ябълковидна форма. При стрес се повишават нивата на кортизол в кръвта, който в допълнение към нерегулирания инсулин прави картината още по-сложна за овладяване.

5 фактора, които пречат на стопяването на коремни мазнини>>>

30-минутни упражнения също трябва да бъдат включени в ежедневната ви здравословна програма.

Какво да правите, ако имате крушовидна форма на тялото?

Освен с генетичните фактори, напълняването във форма на круша се свързва и с високи нива на хормона естроген.

Доминиращият естроген предизвиква складиране на мазнини в областта на бедрата, краката, ханша и дупето.

Можете да овладеете този тип напълняване, като наблегнете на зелено, карфиола, броколите, брюкселското зеле в менюто си. Те имат детоксикиращ ефект и помагат на черния дроб да се справи с високите нива на естроген, който затруднява работата му. Същото се отнася и за работата на червата. Фибрите в кръстоцветните зеленчуци са в големи количества и затова са така полезни в ускоряването на метаболизма и движенията на червата. Също така в тях се съдържат изключително малки количества въглехидрати.

Какво пречи да премахнете коремните мазнини?>>>

Подходящите упражнения, които е добре да включите в режима си, са предимно за натоварване на бедрата, дупето и тазовото дъно.

Коментирай