Здраве и красота

10 неща, които да направите веднага след като сте изгорели

Знаем, че не трябва да допускаме слънчево изгаряне, но се случва

09.08.2019г. / 15 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете, че не трябва да допускате да изгорите, когато сте на плажа или на разходка в планината. Но понякога се случва. Въпреки мазането със слънцезащитни кремове и лосиони, прекомерното излагане на слънчевите лъчи може да доведе до неусетно изгаряне на кожата. Ако това се случи, трябва да знаете как да действате по-нататък, за да намалите рисковете нещата да се влошат. Ето какво да направите веднага след като сте изгорели.

5 натурални лека при слънчево изгаряне>>>

Поставете хладен компрес

Важно е да охладите мястото без да го вледенявате. Не поставяйте лед директно върху изгорялото, защото това ще влоши още повече нещата. За предпочитане е да наложите нещо леко студено върху засегнатото място, така че да отнемете огъня от изгорялата кожа.

Вземете душ с хладка към студена вода

Отново водата не трябва да е ледена, защото това ще засили ефекта на изгарянето. Хладката към студена вода е най-подходяща за намаляване на болката, зачервяването и раздразнението. Не използвайте абразивни продукти за измиване и не търкайте с гъба. Избягвайте продукти с наситени ароматизиращи съставки, сулфати и изкуствени оцветители. Те също предизвикват раздразнения.

Нанесете дълбоко хидратиращ крем

Изгорялата кожа е силно дехидратирана. Помогнете ѝ да се възстанови, като не я оставяте неовлажнена. Изберете продукти за хидратиране, съдържащи пантенол, който възстановява изгорялата кожа.

Не пукайте мехурите в никакъв случай

Ако се вдигнат мехурчета по кожата след изгарянето, не ги разчесвайте и избягвайте да ги пукате. Това ще изложи кожата ви на риск от инфекции, от белези и ще удължи периода на възстановяване.

Вземете противовъзпалително лекарство

Ако сте изгорели на повече от едно място, това може да предизвика общо възпаление и повишаване на температурата. Изпийте едно или две противовъзпалителни таблетки в зависимост от степента на изгарянето, за да блокирате възпалението в тъканите.

Естествени лекове при слънчево изгаряне>>>

Пийте много вода

Хидратирането е важно както отвън върху изгорялата кожа, така и отвътре. Добре подхраненото с вода и течности тяло ускорява процеса на заздравяване на изгорялата кожа.

Вземете хранителни добавки

Колагенът, витамин А, С и Е спомагат за по-бързото оздравяване на кожата. Можете да включите и тях в ежедневния си прием.

Свързани статии

Нанесете слънцезащитен крем

Дори да не планирате да се излагате на слънце след изгарянето, все пак нанасяйте крем или лосион с UV защита. Това е от значение за изгорялата кожа, защото тези продукти я предпазват от всяко попадане на слънчеви лъчи върху нея, следователно влошаване на увреждането. Освен това хидратират кожата. Не забравяйте, че слънчевите лъчи преминават и през облаците, тъй като те нямат UV-филтър.

Консултирайте се с лекар, ако болката и червенината се влошават

Направете го най-вече ако се появят мехури. Това означава, че изгарянето е в по-висока степен и лекарят ви ще прецени как да ви лекува.

Какво да не правим при слънчево изгаряне>>>

Потърсете спешна помощ, ако се появи треска и много висока температура

Това са част от признаците на слънчев или топлинен удар. Ако имате едно от двете състояния трябва незабавно да потърсите лекарска помощ, защото не са безобидни за здравето.

Коментирай