Здраве и красота

Как фолиевата киселина се грижи за кожата и косата

Подпомага растежа на косата

28.09.2019г. / 05 57ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фолиевата киселина бива наричана още витамин В9. За съжаление нашето тяло не може да я синтезира, затова трябва да си я набавяме редовно чрез храни, богати на нея или с прием на добавки. Този витамин играе ключова роля в редица процеси в организма, като производството на енергия и клетъчния метаболизъм, намалява риска от сърдечни заболявания, рак, диабет, депресия и други.

Има редица ползи за здравето и красотата на кожата и косата. Вижте някои от тях.

Намалява се появата на акне

Фолиевата киселина спомага за елиминиране на токсините от тялото ви, а когато е в комбинация с други важни антиоксиданти, може да спомогне за намаляване появата на пъпки. Разбира се не бива да предозирате с този хранителен елемент, тъй като и най-полезните неща, когато са приемани в повече, нанасят вреди на организма.

9 храни, богати на витамин В9

Подпомага растежа на косата

Още една причина да не допускате дефицит на фолиева киселина е, че тя подпомага растежа на косата. Също така, когато присъства достатъчно като количество в менюто ни, чрез полезни храни или добавки обогатени с нея (ако е необходимо да приемате такива), витамин В9 намалява риска от косопад или изтъняване на косата.

Според някои изследвания дефицитът на фолиева киселина може да е една от причините за загуба на коса, тъй като тя спомага за обновяване на клетките, които са отговорни за растежа на косата. Не на последно място, забавя и побеляването.

Забавя процесите на преждевременното стареене на кожата

Освен че подобрява здравината на кожата, този така важен хранителен елемент, намалява и признаците на преждевременно стареене. В комбинация с аминокиселината креатин (съдържа се в червеното и птиче месо, рибата, яйцата), фолиевата киселина може да подобри външния вид на кожата, като намали фините линии. Също така играе важна роля в синтеза на колаген.

5 промени в тялото, подсказващи за здравословни проблеми

Защита на кожата от слънчевото увреждане

Кожата ни е особено податлива на продължителното ултравиолетово лъчение от слънцето. Това може да доведе до увреждане на ДНК на кожните клетки, което пък повишава риска от развитие на рак на кожата.

Свързани статии

От друга страна, фолиевата киселина подпомага възстановяването на увредената ДНК, като същевременно се подобрява развитието на нови здрави клетки.

За кожа без целулит

Целулитът, с който почти всяка жена се бори, представлява неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан, която засяга съединителната тъкан. Благодарение на добрия синтез на колаген, кожата ни е не само по-млада, стегната и лъскава, но и с по-малко целулит, тъй като подобрява съединителната тъкан.

Коментирай