Здраве и красота

10 ефекта върху здравето, които есента оказва

Как ни се отразява смяната на сезоните

03.10.2019г. / 15 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Есента е сезон, носещ промени не само в атмосферните условия и времето, но и в нашите тела. Преходът от лятото към зимата е момент, който оказва влияние върху организма по различни начини, много често не особено полезни. Вижте как влияе есента на здравето ни.

Как да бъдем здрави и през есента?

1. Рискът от инфаркт нараства

Промените в атмосферното налягане оказват натиск върху кръвното налягане. Рязкото изменение на стойностите му може да повиши риска от сърдечносъдови инциденти през есента и зимата.

2. Сухота в очите

Сухият въздух и по-студеният вятър, които са характерни за есента, могат да предизвикат усещане за сухота в очите или да влошат вече съществуващо такова състояние.

3. Кожата става суха и започва да се нацепва

Сухотата може да засегне и кожата, която става раздразнена, нацепваща се и лющеща се. За да компенсирате влиянието на лошото време, овлажнявайте с подходящи козметични продукти.

4. Болки в ставите и гърба

Започвате да се чудите дали остарявате, защото с настъпването на есента и по-ниските градуси навън се появяват болки в ставите, кръста и гърба. Ако не страдате от някакво заболяване на опорно-двигателния апарат, тези болки може да се дължат на спада в атмосферното налягане, който предизвиква леко подуване на мускулната тъкан, сухожилията и околните тъкани. Това предизвиква болка и дискомфорт, понякога и трудност при движение.

10 причини да обичаме есента

5. Нивата на витамин D могат да спаднат

През лятото слънцето грее силно и продължително, а хората са облечени леко, което позволява на тялото по-лесно да абсорбира слънчевите лъчи, необходими за синтеза на витамин D в организма. С настъпването на есента и зимата слънцегреенето намалява, а и ние започваме да се обличаме повече, което ограничава достъпа на слънчевите лъчи до кожата.

6. Депресирани сте

С понижаването на нивата на витамин D спадат и стойностите на серотонина, което може да предизвика влошаване на настроението, апатия и дори депресия.

7. Липса на енергия

Смяната на сезоните оказва влияние върху нивата на енергия в организма. Най-силно тези промени се усещат през пролетта и есента. Ако се чувствате отпаднали без явна причина, това може да се дължи на есенната умора.

8. По-висок риск от вируси и настинки

Със захладняването през есента започваме да прекарваме повече време на затворени пространства. Прозорците вкъщи и в офисите се отварят все по-рядко, което води до силно замърсяване на въздуха и повишен риск от вирусни и грипни инфекции.

Храни и напитки срещу грип и вирусни инфекции

9. Алергията ви може да се влоши

Алергията ви може да започне да се влошава с настъпването на есента, както и на пролетта. Всичко зависи от това към какво сте алергични. Пристигането на есента може да донесе и облекчение за някои. Всеки, който страда от алергия към полени, ще почувства облекчение с настъпването на есента, когато температурата и влажността на въздуха спаднат. Ако обаче страдате от алергия към мухъл, плесени и гниещи листа например, това може да ви накара да се чувствате по-зле.

10. Ще спите по-добре

Есента е добра новина за всички, които не могат да спят в лятната жега. За здравословно се счита градусите в спалнята да не надвишават 20-22 през есента и зимата, както и 22-24 през лятото. Ако нямате климатик обаче температурата в спалнята ви вероятно е била значително по-висока през лятото, което е пречело на съня ви. С настъпването на есента този проблем отминава и вече ще можете да спите спокойно и непробудно.

Коментирай
Свободно време