Здраве и красота

4 вреди от високофруктозния царевичен сироп

Увеличава се рискът от мастни заболявания на черния дроб

13.11.2019г. / 09 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чували ли сте за високофруктозния царевичен сироп? Със сигурност сте го срещали в описанието на съставките на редица храни и напитки. Той е широко използван от хранителната индустрия подсладител, който се произвежда от царевично нишесте.

Високофруктозният царевичен сироп е въглехидрат с високо съдържание на глюкоза и фруктоза. Смятаме, че е безобиден, но всъщност честата му консумация крие някои рискове за здравето, като:

Увеличава се рискът от мастни заболявания на черния дроб

Високият прием на фруктоза води до увеличаване на мазнините в черния дроб. Високофруктозният царевичен сироп се метаболизира по различен начин от другите видове въглехидрати.В дългосрочен план, това натрупване на чернодробна мастна тъкан може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като мастна чернодробна болест и диабет тип 2.

Как храната влошава състоянието на кожата ни

Увеличава се рискът от напълняване и затлъстяване

Редица проучвания са доказали, че прекомерният прием на захар, включително и на високофруктозен царевичен сироп, увеличават риска от нежелано покачване на килограмите.

Фруктозата също е една от най-честите причини за натрупването на висцерални мазнини. Повече за тях може да прочетете тук. Не на последно място, високофруктозният царевичен сироп, увеличава средния прием на калории, а ние дори не се замисляме за това, консумирайки храни, в които се съдържа той.

Най-добрите и най-лошите храни за вагинално здраве

Увеличава се рискът от диабет

Още една причина да не консумирате високофруктозен царевичен сироп е, че той може да е причина за състояние наречено инсулинова резистентност, състояние, което може да доведе до диабет тип 2.

Свързани статии

Когато консумираме храна и особено въглехидрати, количеството на синтезирания хормон инсулин се повишава. Когато редовно консумираме излишна фруктоза, това прави тялото ни устойчиво на ефектите на инсулина. Намалява се неговата способност да контролира нивата на кръвната захар. Това увеличава риска от диабет тип 2.

Увеличава се рискът и от други сериозни заболявания

Честата консумация на фруктоза, може да предизвика в тялото редица възпаления, които са свързани с повишен риск от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и рак. Също така, може да се изострят и някои заболявания като подагра, например.

Коментирай