Здраве и красота

Изненадващи неща, които влошават здравето на очите

Неподозирани навици в ежедневието ни, които могат да увредят зрението

17.01.2020г. / 09 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Очите са важен орган от нашето тяло, който има изключително крехко здраве. С някои свои вредни навици можем да увредим състоянието на очите си без да подозираме. Има някои рискови фактори в ежедневието ни, които увеличават риска от увреждания на очите и зрението. Те могат да са в основата на по-сериозни проблеми с очното здраве впоследствие.

Каква е истината за сините очи

Кои са тези неочаквани неща, които могат да влошат състоянието на очите и зрението?

Висока температура на климатика

Екстремно високите температури при изкуствено отопление са вредни за очите. Те могат да причинят увреждане на роговицата на окото, да предизвикат сухота, от която да произтекат по-нататъшни проблеми с очите. Горещият въздух в затворените помещения е и много сух, заради което окото страда. Ако предпочитате да сте на по-топло през зимата, използвайте овлажнител за въздух.

Каква е истината за зелените очи

Ниски температури на климатика

През лятото пък някои хора злоупотребяват с изкуственото изстудяване на помещенията, което също може да доведе до увреждане на очите и зрението. Твърде студеният въздух може да доведе до увреждане на повърхността на окото, отново заради прекалено ниските градуси, при които въздухът отново е много сух. Ако сте почитател на студените помещения през лятото отново ще ви е нужен овлажнител за въздух.

5 правила за здрави очи

Търкане на очите

Търкането на очите е най-често срещаният вреден навик, който повечето хора имат. Неволно обаче с това движение можете да нараните горния слой на окото, роговицата, или да предизвикате ускореното ѝ изтъняване, наречено кератоконус.

Какво може да промени цвета на очите ни?

Използвате средства за премахване на грим

Търкането на очите с памучен тампон, напоен с различни козметични средства за премахване на грима, като тоалетно мляко, демакиатор, мицеларна вода, могат да са в основата на влошаването на очното ви здраве. В много от тези продукти се съдържа бензалкониев хлорид, който е токсичен за повърхността на окото. Излагането на този химикал може да доведе до дискомфорт, възпаления, увреждане на тъканите на окото.

Носите изкуствени мигли

Ако обичате да правите очите си да изглеждат като куклени с дълги извити мигли трябва да знаете, че поставянето им може да доведе до увреждане на очите. Токсичните залепващи агенти, които се използват за прикрепването на миглите към клепача, могат да се окажат вредни за окото ви. Освен това изкуствените мигли са идеална среда за развитие на бактерии и акари, тъй като те са неестествен продукт, залепен за вашите истински мигли, а това е предпоставка за събиране на нечистотии, причиняващи инфекции.

8 характерни черти за хората с пъстри очи

Често носите лещи

Контактните лещи са предпочитани от много хора с проблемно зрение, тъй като са невидими и удобни. Злоупотребата с тях и прекомерното им носене обаче крие рискове за здравето на очите. Те могат да предизвикат възпаления, механични увреждания, инфекции, да създадат основа за депозиране на липиди и протеини в тъканите на окото, които могат да доведат до проблеми със зрението.

Защо хората с кафяви очи са толкова специални?

Спането и къпането с контактни лещи също е опасно и непрепоръчително. Не взимайте душ с лещи и не влизайте в басейни, докато ги носите. Водата, която може да попадне между окото и лещата е предпоставка за развитие на бактерии и очни инфекции. Спането с лещи води до същите проблеми плюс механични увреждания на окото заради разместването на лещите по време на неконтролирано движение на очите, докато спите.

Свързани статии

Взимате антидепресанти

Антидепресантите са силни лекарства с редица странични ефекти. Някои от тях могат да предизвикат увреждания на очите. Преди да предприемете прием на такива медикаменти, обсъдете подробно техните ефекти с лекуващия ви лекар.

Как да върнем белотата на очите си?

Носите евтини слънчеви очила

Слънчевите очила, които се продават в магазините, дрогериите и на улични щандове, не са снабдени с подобаваща защита от вредните ултравиолетови лъчи. Неслучайно цената им е така примамлива. Те не предпазват очите от влиянието на слънчевите лъчи, което в дългосрочен план може да доведе до сериозни увреждания на окото.

Коментирай
Свободно време