Здраве и красота

Най-добрата тренировка според типа личност

Защо фитнесът е нещо, от което се отказвате толкова лесно?

05.02.2020г. / 10 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Започвали ли сте да ходите на фитнес поне 10 пъти? Всеки път се отказвате и изпитвате вина заради провала си. Всъщност не сте виновни и това не е защото нямате воля и мотивация за редовен спортен режим. Просто не сте открили точния за вас спорт.

Тренировките до голяма степен зависят от вашия темперамент. Отказвате се от фитнеса просто защото той не пасва на вашия тип личност.

5 съвета за кожата преди и след тренировка

Подходящият вид тренировка зависи до голяма степен от типа личност. Не всички упражнения прилягат на всеки и неслучайно много хора се отказват от даден спорт, защото не са опитали нещо друго, което вероятно пасва по-добре на личността и темперамента им.

Вижте кои са подходящите тренировки според типа личност.

Екстроверт

Ако сте екстроверт, вие сте енергична личност, която не може да стои на едно място дълго време. Бавните, протяжни и лежерни тренировки, като йогата, ви изнервят и определено не са ваш тип. Ето защо е по-добре да изберете нещо енергично, например високоинтензивни интервални тренировки, зумба, бокс или някакъв отборен спорт.

Защо не трябва да правите една и съща тренировка всеки ден?

Снимка: iStock

Интроверт

Подходящите видове тренировки за интровертите са тези, които подлагат на тест издръжливостта. Такива са плуване, тичане, каране на колело. В повечето случаи това са все индивидуални спортове, които ви карат да се уедините със собствените си мисли и тяло. Ако сте заобиколени от много хора не се чувствате добре. Ето защо и във фитнеса определено не усещате комфорт и бързо губите интерес. Практики като йога и пилатес също са подходящи за интровертите, въпреки че предполагат участие в група от хора. Тази група обаче е различна, защото тишината и уединението са част от тези практики.

3 ефикасни упражнения, ако имате само 20 минути

Амбиверт

Ако сте амбиверт, вашата личност съчетава характеристики от другите два типа темперамент. Особеностите на личността ви поставят някъде по средата, което ви прави идеални за тренировки от типа на спининг, които съчетават едновременно групи от хора, висока интензивност и силна мотивация без да се налага пряк контакт с другите.

5 неща, които никога не трябва да правите преди тренировка

Креативна личност

Ако се определяте като креативна личност, вероятно мислите извън рамките и непрекъснато ви хрумват нови различни идеи. Ето защо фитнесът изобщо не ви пасва и не ви задоволява. По-подходящи занимания за вас са колоезденето сред природата, катеренето в планината, тичането сред природата в парка, които стимулират мозъка ви и поддържат издръжливостта ви.

3 прости правила за ефективна тренировка

Най-подходящите тренировки за сутрин, обед и вечер

Как да изгаряте повече калории часове след тренировката?

Коментирай
Свободно време