Здраве и красота

Как да се предпазите от зарази в хранителния магазин

Кои са най-замърсените повърхности в магазините

06.04.2020г. / 15 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В условията на пандемия от новия коронавирус COVID-19 бяха постановени специални мерки за ограничаване на заразата, които включиха затварянето на почти всички търговски обекти с изключение на хранителните магазини, аптеките, дрогериите, банките и застрахователните дружества.

Хранителните магазини продължават да работят, за да могат гражданите да получат своя незаменим достъп до храни и стоки за домакинството, от които се нуждаят. В тези магазини обаче въпреки строгите мерки за дезинфекция и санитарен контрол все пак може да има немалък брой патогени, микроорганизми, вируси и бактерии, тъй като повърхностите в тях се докосват от много хора.

Как да намалим страха от коронавируса?

Как да се предпазите от зарази, когато отивате да пазарувате от магазина?

Ето за какво трябва да внимавате най-много.

Количките и кошниците

Първото, до което се докосвате още преди да влезете в магазина, е количката за продукти или кошницата. Тя е едно от най-мръсните места в големите вериги и малките квартални магазинчета. Бива пипана от десетки, дори стотици мръсни ръце на ден и затова е много важно да имате предвид това преди да докоснете лицето си, както и собствените си вещи след това.

Как да се предпазим от новия коронавирус COVID-19?

Най-често срещаната бактерия по повърхността на количките за пазаруване е ешерихия коли – същата бактерия, която може да се открие в най-големи количества в тоалетните и фекалните проби. Смята се, че ешерихия коли се пренася върху повърхността на количките най-вече чрез сурово месо, птичи изпражнения (тъй като количките стоят на открито пред магазините) и мръсните ръце на клиентите, констатира изследването от 2012 година, публикувано в „Food Protection Trends“.

Най-доброто, което можете да направите е предварително да избършете с антибактериална кърпа количката преди да я използвате. Ако нямате тази възможност, избършете опаковките на всички продукти, които сте слагали в нея преди да ги поставите на рафтовете вкъщи или в хладилника.

Психиатър: Ограничете разговорите за коронавируса до 10-15 минути на ден

Свързани статии

Избягвайте да докосвате всички опаковки преди да решите какво да купите

Много често се налага да взимаме даден продукт от щанда и да го разглеждаме и четем етикета му. Това от една страна е добре за нашия информиран избор като потребители, но от друга страна ни излага на по-висок риск от зарази. Колкото повече продукти пипаме, с толкова повече зарази рискуваме да се сдобием.

Знаете ли, че... Човек не може да се зарази с ХИВ чрез ръкостискане?

Ограничете докосването на множество продукти до тези, които най-силно възнамерявате да купите.

Пропуснете щанда с деликатесите

Когато се намираме в пандемично извънредно положение, консумацията на неопаковани храни, поставени на щанд с пряк досег до въздуха и в близост до мръсни ръце и плоскости носи повишен риск от заразяване. Затова избягвайте да купувате меса и деликатеси от щанда с неопаковани храни.

Коментирай