Здраве и красота

7 грешки, които допускате при миене на ръце

Поставят здравето ни в риск от заразяване с коронавирус или други микроорганизми

10.04.2020г. / 07 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Качественото измиване на ръцете е една от най-важните мерки в борбата с разпространението на коронавирус, причиняващ заболяването COVID-19. Миенето трябва да се прави старателно, да трае най-малко 20 секунди и да се обработва всяка повърхност на ръцете, за да сте сигурни, че по кожата не са останали вирусни частици, които могат да ви разболеят.

Мийте ръцете веднага щом докоснете тези неща

При измиването на ръцете често се допускат някои грешки, които могат да застрашат здравето ви. Ето кои са те.

Не миете ръцете достатъчно дълго

Според съветите на Световната здравна организация, миенето на ръцете и втриването на антибактериален сапун в тях трябва да трае най-малко 20 секунди. Според изследване на Университета в Мичиган, публикувано в „Journal of Environmental Health“, 95% от бактериите и вирусите се почистват от кожата при достатъчно дълъг досег с антибактериалните средства, които прилагате. Ето защо, ако миете ръцете съвсем за кратко, това не отстранява микроорганизмите от тях.

Пропускате гънките и извивките

По ръцете и пръстите има множество извивки и гънки, които вероятно често отминавате. Важно е да разтворите добре ръце и да втриете сапуна във всички тези гънки, за да премахнете нечистотиите и микробите от тях.

Колко дълго трае ефектът от дезинфектанта за ръце?

Не изсушавате добре кожата

От изключителна важност е да подсушите ръцете си максимално добре след като ги измиете. Оставянето на кожата да изсъхне от само себе си е грешка, която може да доведе до повторно заразяване от околната среда. Мокрите ръце са много по-добра среда за полепване и размножаване на микроорганизмите от сухите.

Кой е най-хигиеничният начин да изсушите ръцете си?

Миете ръцете само след използване на тоалетната

Ръцете трябва да се мият многократно през деня и то далеч не само след използване на тоалетната. В ежедневието си докосваме всякакви мръсни повърхности. Измивайте ръцете си регулярно, както и задължително преди да докоснете лицето си или да се храните.

Как правилно да мием ръцете си

Пропускате сапуна и използвате само гел дезинфектант

Не разчитайте само на дезинфектантите на спиртна основа. Те са помощници в случаите, в които нямате достъп до вода и сапун. Използването им се препоръчва в краен случай, но това не означава да не миете ръцете си по няколко пъти на ден и преди всяко хранене и докосване на лицето. Освен това спиртът в тях може да увреди кожата и да я направи по-достъпна за вируси и бактерии.

Малки промени в ежедневието, които предпазват от инфекции и зарази

Докосвате повърхности веднага след измиване на ръцете

Ако сте измили ръцете си, за да се нахраните трябва да знаете, че не трябва да пипате нищо друго освен храната си. Измиването не ви осигурява дълготрайна защита. Ако докоснете дръжка на врата или някакъв друг потенциално силно замърсен предмет в дома си или навън, върху кожата ви автоматично отново попадат милиони микроорганизми.

Знаем ли как и колко често да мием ръцете си

Не изплаквате твърдия сапун след всяко измиване

Върху сапуна ви също могат да останат патогени, най-вече в остатъчната пяна след употреба. Затова е много важно да изплаквате добре сапуна след употреба и да го оставяте да изсъхне добре без около него да се задържа вода. За целта поставяйте го на подложка, която се изцежда максимално добре.

Коментирай