Боровинки Боровинките са превъзходни малки плодчета, в чиято текстура се крият огромен брой витамини, минерали и антиоксиданти. Тези вещества са много полезни и важни за организма. Важно е да се приемат сурови, защото преминаването през термична обработка отслабва ефекта им. Това се отнася най-вече за полифенолите в тях, вид антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Снимка: istock
Някои храни не могат да бъдат консумирани сурови за разлика от други. Знаем, че не трябва да ядем сурово месо, както и че суровите яйца биха могли да са опасни за здравето и избягваме да ги консумираме без термична обработка. Но същевременно ядем сготвени хранителни продукти, които преспокойно могат да бъдат консумирани и сурови, защото така хранителната им стойност и веществата в тях остават полезни и оказват своето положително въздействие върху здравето и организма.
Кои са храните, които можем да ядем както сготвени, така и сурови, но определено е по-добре да ги ядем без да са преминали термична обработка?
Вижте всички тези храни в нашата галерия тук.
* * *
Вижте още: