Здраве и красота

Навици на хората, които успяват да задържат теглото си след отслабване

Как да задържим килограмите след диета

23.05.2020г. / 13 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диетите са трудни за спазване, резултатите от тях още повече. А най-трудното идва, когато успеем да оцелеем след хранителния режим и най-после сме свалили излишните килограми. Да задържим теглото си е най-голямото предизвикателство, с което много хора не успяват да се справят. Те допускат грешки, които им пречат да задържат постигнатите килограми.

15 съвета за отслабване, от които всяка жена се нуждае

От друга страна има и хора, които някак успяват да запазят стройната си фигура след диета и задълго задържат балансираното си тегло. Как успяват?

Кои са навиците на хората, които успяват да задържат теглото си след отслабване?

Те не изпадат в крайности

Всичко или нищо. Много хора се самобичуват по този начин. Заради горчивия си опит и неуспехи в задържането на килограмите те смятат, че е най-добре да се ръководят от погрешната максима „всичко или нищо“. За да задържите килограмите трябва да се разграничите от крайностите, защото в дългосрочен план те не носят успехи.

5 здравословни причини да ползвате тиква за отслабване

Те наблягат на зеленчуците

Зеленчуците са прекрасни, защото съдържат малко калории, а толкова много фибри, антиоксиданти, минерали и витамини. Консумацията им е традиционен начин за справяне с килограмите. Ако наблягате на тях вместо на която и да е друга храна, ще спечелите в дългосрочен план. Това не означава да изключвате останалите макронутриенти, напротив. Просто в съотношението във всяка порция наблягайте на зеленчуците.

Награждават се от време на време

Никой човек не би могъл да живее в лишения завинаги. Няма как да не ви се прияде нещо любимо, което знаете, че е забранено. Ако нямате здравословен проблем, който налага да не консумирате дадена храна, няма причина да не си подарявате малки моменти на щастие от време на време. Важно е количеството да е малко и тези подаръци да не се случват всеки ден.

3 съставки за отслабване, препоръчвани от диетолози

Забравете за „не мога да ям тези храни“

Торти, шоколади, пасти, кремове, тестени лакомства – защо трябва да се отказвате от тях завинаги. Хората, които съумяват да задържат килограмите си рядко се отказват от храни, които иначе обичат и които обаче се считат за вредни. Ако се чувствате зле от ограничаването на тези храни, позволявайте си ги от време на време. Хапвайте ги в много малки количества и се старайте това да не се случва всеки ден и да е придружено с достатъчно физическа активност, която да елиминира излишните калории.

Не спирайте да се движите

Ако смятате, че след постигане на резултатите от диетата можете да спрете с упражненията се лъжете. Физическата активност е нещо, което е добре да се превърне в част от живота ви не само заради фигурата, а и заради здравето ви.

Отслабване чрез ходене – кои грешки да избягваме?

Контролират порциите

За да успеете да задържите килограмите си трябва да следвате правилото за по-малки порции. Така няма да се налага да елиминирате цели хранителни групи. Ще можете да си хапвате разнообразни храни, но в малки количества.

Планирайте междинните закуски

Когато сте навън и нямате нещо здравословно подръка е най-рисковано да посегнете към баницата и пицата, като най-бърз вариант за притъпяване на внезапния глад. Ако такива грешки започнат да ви се случват твърде често, след края на диетата ще си върнете килограмите много скоро заради йо-йо ефекта. Затова планирайте междинните си закуски. Снабдявайте се с ядки, семена, плодове, зеленчуци в кутия, които да носите в чантата със себе си. Това е един чудесен начин да контролирате приема на калории.

Рецепти за супи и салати за здравословно отслабване

Коментирай