Излишните килограми, дори да са 2-3, винаги се усещат като тежест. Много е тънка границата между тези два килограма за сваляне и рязкото покачване на телесното тегло. Случва се бързо, сякаш не разбираме как се е стигнало дотук.

Тогава започва борбата с това да премахнем това тегло, за да бъдем по-здрави и красиви. Какво друго, освен че мислим по-ясно и по-добре, се променя в тялото ни, когато отслабваме здравословно?

Имаме повече енергия

Само няколко килограма по-надолу и вие вече ще се усещате много по-леки, енергични. Загубата на излишни мазнини подобрява кислородната ефективност, което означава, че ще се задъхвате по-малко при изкачване на стълби, тичане, спорт. Също така, тялото ви работи в по-добър режим. Обикновено отслабването е свързано с по-здравословно хранене, а това означава, че не консумирате тежки храни, които затрудняват работата на организма, което пък ви кара винаги да сте уморени.

Формата на тялото, излишните килограми и рисковете за здравето

Кожата ви става по-чиста

Още един бонус от елиминирането на излишните килограми е това, че кожата подобрява своя вид, става по-чиста, вие изглеждате по-свежи.

3 полезни храни, с които не бива да прекаляваме

По-малко болки в колената

Загубата дори на 1 кг излишно тегло, намалява напрежението върху ставите. Ако сте с наднормено тегло, вероятно често страдате от болки в колената, особено при изкачване на стълби, клякане, за да вземете нещо, по време на спорт. Когато отслабвате, вие губите и висцерална мазнина, което може да намали симптомите на артрит и други ставни заболявания.

Малки закуски за добро настроение

Симптомите на алергии се облекчават

Още една положителна страна на това да се разделите с излишния товар е, че той напряга дихателната система и ако страдате от сезонни алергии, това само влошава симптомите им. Когато намалите телесното си тегло, тези неразположения стават по-леки, рядко се проявяват.

Още по темата

Настъпват промени в месечния цикъл

Нивата на хормоните са тясно свързани с телесното тегло. Когато отслабнем или качим килограми, нашата ендокринна система преминава през определени промени. Повишаването и спадането на вашите нива на естроген и тестостерон може да доведе до менструални промени и в някои случаи, месечният цикъл да е придружен с по-тежки неразположения, да е по-кратък като дни или по-дълъг.

Кои хормони определят вашия тип фигура?

Намаляване честотата на главоболието

Учени смятат, че затлъстяването може да повиши с до 50% риска от мигрена, тъй като мастните клетки увеличават възпалението в тялото. В определени ситуации това може да причини главоболие.

Снимка: iStock