Здраве и красота

Как да свиете разширените пори на кожата

Рутина за красота, която ще ви помогне да направите кожата красива и здрава

02.06.2020г. / 09 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разширени пори – проблем, който може да доведе до сериозни увреждания на кожата. Разширените пори са основа за поява на акне, повишена секреция на себум, поява на петна и вдлъбнатини – все несъвършенства, които не бихте желали по кожата на лицето си. Свиването на порите е важно, защото така се намалява стареенето на клетките, тенът се изравнява, текстурата на кожата се подобрява и се връща нейното сияние без излишно лъщене.

Как да свиете порите на кожата?

Премахнете разширените пори на кожата

Мийте лицето редовно и старателно

Измиването на кожата всеки ден по два пъти е съществена стъпка по пътя на свиване на порите. Важно е да изберете подходящи продукти за вашия тип кожа. За по-добро и дълбоко почистване можете да се обърнете и към уреди за почистване, снабдени с нежни четчици за по-качествено втриване на измиващите продукти за вашата кожа. Важно е да изберете нежни, а не твърде агресивни уреди за почистване, ако сте решили да ги включите в рутината си за красота.

Ексфолирайте два пъти седмично

Ексфолирането е съществен момент от навиците за здрава кожа. То също не трябва да се случва прекалено агресивно и увреждащо спрямо кожата. Изберете ексфолиращи продукти с нежни химически вещества, които да не дразнят и разраняват кожата.

Как правилно да миете лицето си за здрава и сияйна кожа?

Четете внимателно съставките. Подбирайте продукти, в които концентрацията на салицилова киселина е между 0,5 и 1%, гликолова киселина между 2,5 и 5%. Лактатната киселина също трябва да е в приблизително същите граници като гликоловата. Ако видите продукт с по-високо съдържание на тези ексфолиращи съставки, избягвайте го. Може да предизвика раздразнения и прекомерно лющене.

Салициловата и гликоловата киселина са много подходящи за свиване на порите, защото стимулират обновяването на клетките и подобряват техните функции и състояние.

Хидратирайте всеки ден по два пъти

Хидратирането на кожата е изключително важно за контрола на разширените пори. С него не бива да правите компромиси. Не забравяйте да нанасяте хидратиращ крем два пъти на ден, който да проникне в дълбочина в кожата ви и да я подхрани.

Основни стъпки за правилно измиване на лицето

Нанасяйте слънцезащитен крем всеки ден

Често подценяваме защитата на кожата от слънчевите лъчи. Сещаме се за нея само на плажа. UV-лъчите увреждат кожата в дълбочина през всеки сезон и по всяко време, като предизвикват разширяване на порите, пигментни петна, стареене, бръчки. Нанасяйте слънцезащитен крем с висок фактор всеки ден.

Използвайте база за грим за свиване на порите

Гримът може да ви помогне да прикриете несъвършенствата, докато успеете да ги елиминирате. Разширените пори обаче трудно се прикриват, защото представляват хлътнали участъци, в които гримът се натрупва и ги подчертава още повече вместо да ги тушира. За да ги изравните с останалата повърхност на кожата, преди да нанесете фон дьо тен, нанесете специална основа за грим за свиване на порите. Тя подсилва тена, подчертава сиянието на кожата и минимизира видимостта на разширените пори.

5 козметични средства, които ползваме погрешно

Хидратирайте се и отвътре

Кожата на красотата идва и отвътре, не само от външните грижи за нея. Пиенето на достатъчно количество течности всеки ден е от голямо значение за състоянието на кожата. Необходимо е да сте добре хидратирани всеки ден, за да може и кожата ви да бъде добре хидратирана отвътре.

Коментирай