Здраве и красота

5 начина езикът да подсказва за здравето ви

Здравословни проблеми, които си личат по състоянието на езика

03.07.2020г. / 09 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Езикът може да се окаже изненадващ начин да откриете, че в тялото ви се крие здравословен проблем или дефицит, за който не подозирате. Човешкото тяло е цялост, в която всеки орган и система зависят от функциите на другите. Ето защо, ако някъде в тялото ви има проблем, той може да се прояви чрез изменения в цвета, структурата и вида на друг орган. В случая ще поговорим за езика. Промените в него понякога могат да са моментни и безобидни, а друг път могат да подсказват за неподозиран вътрешен проблем.

Пукнатини

Пукнатините и цепнатините в централната част на езика най-често са показател, че остаряваме. Те обаче се наблюдават и при заболявания на храносмилателната система, свързани с повишена киселинност, например киселинен рефлукс, гастрит или язва. Може да са признак на дехидратация и загуба на ценни минерали. Приемът на някои лекарства също може да предизвика нацепване на езика.

Симптоми, за които не подозирате, че са свързани със стрес

Червен връх на езика

Тази област на езика се отнася до сърцето. Ако изпитвате безпокойство, тревожност, не можете да спите и страдате от повишени нива на стресови хормони, възможно е езикът ви да почервенее на върха. Сърцебиенето, хроничното безсъние, тревожността са някои от възможните причини за това проявление по езика. Контролирането на сърдечния ритъм и кръвното налягане спомагат за изравняване на цвета на езика.

Плътно облагане върху езика

Покритието на езика ни до голяма степен зависи от това какво ядем и пием през деня. Ако злоупотребявате със сладките храни, богати на захари, шоколад, студени напитки или пък пресни салати, облагането на езика ви ще е много по-интензивно. Това е така, защото при консумация на тези храни нормалното храносмилане и усвояване на веществата се затруднява.

Симптоми на заболявания, за които лицето и главата подсказват

Възможно е и да се появи облагане при различни видове вирусни и бактериални инфекции, грип, ангина, при продуктивна кашлица с храчки.

Свързани статии

Подути ръбове

Ръбовете на езика подсказват за различни състояния и нарушения в черния дроб. Ако краищата изглеждат подути, може да се наложи да преосмислите диетата си, да намалите консумацията на алкохол и мазнини и да понижите стреса в ежедневието. Всички тези фактори влияят на черния дроб и ензимите, които той произвежда.

Сутрешно главоболие – за какво подсказва?

Грапави ръбове на езика

Разрошени и грапави ръбове на езика обикновено означава, че или имате чернодробни проблеми или влошено храносмилане. Възможно е да имате киселинен рефлукс или нездравословни нива на ензими от черния дроб. Пийте повече вода с лимон или зелен чай, за да облекчите храносмилането.

* Ако забележите някакви изменения в езика ви, които ви притесняват, консултирайте се с лекар. Статията няма за цел да поставя диагнози, а да информира.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време