Здраве и красота

Признаци, че черният дроб е пълен с токсини

6 косвени индикатора, че трябва да обърнете внимание на здравето на този важен орган

04.05.2021г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черният дроб е един от неуморно трудещите се органи в човешкото тяло, който никога не спира функциите си. Той работи денонощно за ефективното отстраняване на токсините в организма, отделянето на храносмилателни ензими, синтеза на кръвни клетки, контрола на редица механизми в тялото.

9 навика за здрав черен дроб

Когато обаче в черния дроб започнат да се натрупват твърде много токсини, това може да предизвика сериозни здравословни проблеми и известни проявления, които подсказват за този проблем.

Болка в областта на черния дроб

Черният дроб се намира в дясното подребрие. При натрупване на токсини и затормозяване работата му е възможно да почувствате тежест и болка в тази област. Една от основните функции на черния дроб е пречистването и филтрирането на кръвта и организма от токсините в него. Когато настъпи затруднение в тази функция е възможно да се появи болка в дясната част.

Подуване на глезените и краката

Когато пренебрегвате проблема с черния дроб, натрупването на токсини в него може да предизвика подуване на крайниците, най-вече на краката в долната им част и глезените. Отоците най-често са безболезнени, но предизвикват дискомфорт, задръжка на течности и потенциално повишаване на кръвното налягане.

4 витамина за здрав черен дроб

Напълняване

Наддаването на тегло може да се случи по много причини. Повечето хора рядко се сещат, че в основата на покачването на килограми може да са натрупаните токсини в черния дроб. Неправилната диета, лошото хранене и нездравословните навици могат да доведат до хормонални проблеми, затруднения в детоксикирането на черния дроб и синтеза на ензими.

Полезни и вредни храни за черния дроб (галерия)

За да облекчите черния си дроб, ограничете консумацията на алкохол, захари, изкуствени подсладители, храни с високо съдържание на мазнини, някои лекарства.

Свързани статии

Алергии

В много случаи алергиите биха могли да са провокирани от претоварен черен дроб. В кръвта се натрупват алергени, предизвикани от външни дразнители. Мозъкът ги регистрира и насърчава освобождаването на хистамини и антитела. Получават се алергични възпалителни реакции, които при затруднен черен дроб се отстраняват много по-трудно, защото филтриращата му функция е ограничена. Ако елиминирате токсините от черния дроб, алергичните реакции протичат по-леко за организма.

Тревожни симптоми на чернодробни заболявания

Жълти очи, жълта кожа

Пожълтяването на кожата и очите са признак на токсичен черен дроб. Жълтеницата сама по себе си не е заболяване, а признак на затруднение в работата на този важен орган. Наблюдава се, когато черният дроб кара организма да натрупва повече билирубин – жълт пигмент, който се образува при разграждането на мъртви червени кръвни клетки, които се натрупват в черния дроб.

Хронична умора

Синдромът на хроничната умора се проявява по подобен начин, като при грипни инфекции и състояния, при които усещате силна умора и трудност в движението на цялото тяло. Същото се случва и при натрупване на токсини в черния дроб. В него се случват процесите на усвояване и преработване на глюкозата, и използването ѝ по-късно за енергия. Когато черният дроб е интоксикиран, тези процеси са нарушени и се появява умора.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 2 години )
nemma mu nisto nekoi hora glavite palni sas toksinii cerniya drob se opravya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар