Здраве и красота

Защо да ядете праскови по-често?

Любим плод, който носи много ползи за здравето

02.08.2020г. / 07 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прасковите са един от най-вкусните, сладки и сочни плодове, които растат по нашите ширини. Те обаче могат да ви впечатлят не само с вкусовите си качества, но и с хранителния си състав. Прасковите са всъщност много по-хранителни, отколкото сме свикнали да смятаме. Те съдържат изобилие от хранителни вещества, заради които заслужават специално внимание по-често в хранителния ни режим.

Защо е добре да ядем праскови по-често?

5 солидни причини да ядем боровинки

Те съдържат големи количества антиоксиданти

Прасковите са изключително богати на антиоксиданти. Някои сортове конкурират дори горските плодове по наличие на тези важни за организма вещества. Антиоксидантите са важни, защото се борят с оксидативния стрес и забавят стареенето, както и намаляват риска от възникване на ракови заболявания. Колкото по-зрели са прасковите, толкова повече антиоксиданти имат.

Прасковите подпомагат кожата, очите и имунната система

В прасковите се съдържат големи количества бета-каротин – оранжевият пигмент, който се среща в редица плодове и зеленчуци. Той е сред изключително важните и незаменими съединения, които играят важна роля за здравето на кожата, очите и сърцето. Бета-каротинът е мощен антиоксидант, който се бори с възпаленията в тялото и подсилва имунната система.

9 причини да ядете зеленолистни зеленчуци всеки ден

Допринася в превенцията на рак

Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти прасковите са полезен плод в борбата с рака и намаляването на риска от това заболяване. Проучванията показват, че антиоксидантите в прасковите допринасят в превенцията на рак, диабет и различни възпаления в тялото, водещи до опасни заболявания.

10 причини да ядете повече протеини

Свързани статии

Понижават риска от сърдечносъдови заболявания

Редовната консумация на праскови подобрява сърдечносъдовата система благодарение на борбата с окислителните процеси в организма. Антиоксидантите неутрализират влиянието на свободните радикали, предизвикващи възпаления и проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

Храни, които е добре да ядете сурови (галерия)

Имат храносмилателни ползи

Богатото наличие на фибри в прасковите ги прави полезни за храносмилателния тракт. Прасковите са добър източник на фибри, което подобрява храносмилането, облекчава запека и потиска диарията. Добрата работа на червата означава оптимален метаболизъм и добра работа на имунната система.

Коментирай