Здраве и красота

Пиенето на вода сутрин е по-важно, отколкото мислите

Защо да пиете чаша вода веднага след събуждане

06.08.2020г. / 09 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Най-честата рутина сутрин е свързана с посягане към чашата с кафе, за да се събудите. Това е погрешна стратегия, която е вредна за здравето, въпреки че много хора я възприемат като свой ритуал. Най-важната течност, от която има нужда тялото ви веднага след събуждане е водата. Пиенето на вода сутрин е изключително важно. То е жизненоважно, защото е не само полезно, а регулира редица процеси в организма.

Признаци, че пиете твърде много вода

Защо трябва да пием вода всяка сутрин след като се събудим?

Подобрява метаболизма

Пиенето на вода сутрин на гладно дава тласък на метаболизма. Изпиването на чаша вода на празен стомах ускорява обмяната на веществата и подобрява хормоналния баланс. Освен това прави храносмилането по-ефективно в следващите часове от деня.

Облекчава киселините и лошото храносмилане

Ако превърнете пиенето на вода сутрин след ставане ще се уверите в положителния ефект, който водата има върху храносмилането. Тя прочиства киселините от хранопровода и подготвя стомаха за закуската след това.

Предотвратява камъни в бъбреците

Пиенето на достатъчно количество вода още от сутринта стимулира отделянето на урина, което е полезно за работата на бъбреците. Освен това пиенето на вода предпазва и пикочните пътища от инфекции и бактерии.

Облекчава главоболието

Дехидратацията е една от многото причини за поява на главоболие. Много често се намираме в лека дехидратация без да го усещаме, защото забравяме да пием достатъчно вода. Ако превърнете пиенето на чаша вода сутрин в свой ритуал след ставане, това ще намали честотата на поява на главоболие.

Не обичате вода? Ето как да се хидратирате през лятото!

Премахва токсините

Когато стартирате деня си с чаша вода и с течение на деня пиете по около 2 литра вода, това ще ускори отделянето на токсините от тялото ви. Така ще си върнете баланса в организма си и ще се чувствате енергични и свежи.

Свързани статии

8 неща, които се случват в тялото, когато пием топла вода

Облекчава запека

Много често запекът е следствие от хроничната лека дехидратация, от която страдат много хора. Когато изпражненията в червата са сухи и твърди поради липса на достатъчно течности в организма, това затруднява изхождането. Редовното пиене на вода, особено сутрин на гладно облекчава запека и ви освобождава от токсините в червата.

Предпазва от настинка и грип

Една чаша рано сутрин възвръща силите на имунната система и дава тласък на имунитета. Добрата хидратация играе важна роля и за лимфната система, която е жизненоважна и неразделна част от имунната система.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време