Здраве и красота

Как да запазите тена си за по-дълго

Бронзов или златист слънчев загар седмици наред - как?

10.08.2022г. / 13 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хубавите моменти по време на лятната ви почивка са толкова много, а времето лети толкова бързо, че никога не е достатъчно, за да се почувствате истински отпочинали и готови за връщане на работа. Когато сте на почивка сякаш времето лети. То тъкмо ви е стигнало да направите красив слънчев загар и е време да се върнете в реалността. Не ви е било лесно да натрупате тен за толкова кратко време и ви се иска да го запазите за по-дълго. Как да успеете?

Подгответе кожата си

Лоша идея е да се излагате на слънце на морето, ако досега кожата ви не е била погалена от слънчевите лъчи. Така рискувате да изгорите много бързо, а кожата ви да стане червена вместо с бронзов загар. Затова една седмица преди заминаването на морето започнете да я подготвяте. Взимайте си по няколко минути слънчеви бани на терасата, в градината (ако имате такава) или в парка. Направете така, че по-големи части от тялото ви да поемат слънчеви лъчи, за да подготвите кожата си за предстоящото плажуване. 

5 храни за по-добър слънчев загар

Хидратирайте и овлажнявайте 

Един от ключовете за запазване на тена за по-дълго е постоянното хидратиране и овлажняване не само по време на почивката ви на морето, но и дълго след нея. Печенето на слънце пресушава кожата и я прави податлива на лесно лющене. Този естествен процес се забавя, ако ежедневно прилагате овлажняващи и хидратиращи продукти върху кожата. Те ще я предпазят от обелване и сухота, които са главните виновници за бързата загуба на натрупания тен. 


Хладка или студена вода

Колкото по-топъл душ взимате, толкова по-дехидратирана и суха става кожата, особено след излагане на слънце. За да запазите тена си, взимайте хладки или студени душове. 

Витамини при хиперпигментация на кожата

Не правете пилинг

Пилингът изстъргва горния слой на кожата и спомага за по-бързото падане на тена. Ако не искате той да избледнее, изчакайте с пилинга няколко седмици преди да започнете да го правите отново. 

Коментирай
Свободно време