Здраве и красота

Хапвайте ананас за млада кожа, здраво сърце и плосък корем

13 причини да го направите вашия любим плод през цялата година

01.10.2020г. / 05 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако по-често искате да ви е лятно, свежо, хапвайте пресен ананас. Чудесен плод, който не само ни помага да отслабваме, но ни осигурява и витамини А, К, фосфор, цинк. Редовната консумация на пресен ананас (не от консерва) подобрява състоянието на кожата, косата.

Вижте още 13 причини да го направите вашия любим плод през цялата година.

1. Помага по време на настинки и кашлица, благодарение на ензима бромелаин, който има противовъзпалителни свойства. Той се бори с инфекциите и елиминира бактериите.

2. Укрепва костите. Вкусният ананас е богат на манган, който помага за укрепването на костите.

3. Полезен е и за здравето на зъбите, тъй като съдържа добри количества калций, но и манганът допринася за доброто орално здраве.

4. Намалява риска от рак, благодарение на антиоксидантите съдържащи се в него, които предпазват тялото от широк спектър от заболявания.

Диета с ананас топи бързо килограмите

5. Хапвайте го за по-добро храносмилане. Ананасът е сочна комбинация от бромелаин, фибри и витамин С, които се грижат за здравето на храносмилателната система.

6. Редовната консумация на пресен ананас може да намали риска от дегенерация на макулата – заболяване, което засяга зрението с напредването на възрастта.

7. Намалява неразположенията при артрит. Отново благодарение на ензима бромелаин, който има противовъзпалително свойство.

Много лесен кекс с ананас

8. Намалява риска от хипертония. Ако страдате от високо кръвно, добавете към менюто си свеж ананас. Благодарение на калия, който се съдържа в него ще поддържате здравословни стойности на кръвното.

9. Намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.

10. Съдържа незаменими антиоксиданти, засилващи имунитета.

Свързани статии

11. Приемайте го под формата на фреш, когато ви се гади. Ананасът съдържа храносмилателни ензими, които могат да намалят гаденето. По желание към него може да добавите и джинджифил, който също помага при подобни неразположения.

12. Хапвайте за повече енергия. Ако спортувате активно, добавете към менюто си пресен ананас. Той съдържа аминокиселините валин и левцин, които са много важни за растежа и възстановяването на мускулната тъкан. Пиенето на една чаша ананасов сок може да ви помогне да преодолеете умората и да повиши издръжливостта ви по време на спорт.

13. Вашата свежа терапия при стрес. Консумацията на плода ще ви осигури серотонин, който е известен като хормона на щастието.

Коментирай