Здраве и красота

8 полезни есенни билки, които можете да отглеждате вкъщи

Подпомагат здравето, радват окото и изпълват дома с прекрасен аромат

29.10.2022г. / 12 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Есента е красиво време от годината. Трансформацията на природата, цветовете ѝ, всичко се променя и става истински вълшебно. През есента се радваме на прекрасни и полезни плодове и зеленчуци, но често забравяме за есенните билки. Те дават истински вълшебни ползи на организма. Някои от тези билки можем да отглеждаме спокойно и у дома. Ето кои.

1. Градински чай

Това чудесно растение е с превъзходни здравословни свойства. Използва се от хилядолетия за здраве и пречистване на организма от токсини. Градинският чай не изисква особени специални грижи. Важно е да се полива редовно и умерено. Това го прави лесен за отглеждане в домашни условия. Консумира се под формата на чай или отвара, а също така и като подправка към различни ястия.

6 от най-добрите билки за женското здраве

2. Джинджифил

Джинджифилът може да се засажда на открито и закрито. Гъвкав е и това го прави лесен за отглеждане вкъщи, в градината и в саксия. Ползите от джинджифила са многобройни. Той е натурален антибиотик, антисептик с мощни противовъзпалителни свойства. Намалява кръвната захар, мускулните болки, гаденето, коремните болки и неразположения.

3. Розмарин

Розмаринът е растение също с лесна поддръжка. Често той расте достатъчно добре и в дивата природа, което го прави непретенциозен към домашните условия. Не се нуждае от наторяване и обработка с препарати, за да вирее добре. Идеален е заради аромата си. Консумацията му носи антисептични ползи на тялото. Розмаринът е подходящ за месни ястия, най-вече от агнешко, тестени изделия, като фокача или различни питки, в ястия с картофи.

Билки за здрави и силни кости

4. Куркума

Куркумата е друга мощна подправка, която е сред есенните дарове на природата и която много източни народи използват като лекарство от векове. Нейните свойства са изключително полезни за организма и здравето. Тя се бори с възпалението, свободните радикали, подобрява мозъчната функция, сърдечносъдовата система, подобрява усвояването на глюкозата, намалявайки риска от диабет.

Коментирай
Свободно време