Здраве и красота

Най-добрите начини да намалите кръвното налягане

Как да допринесете за по-лесното му овладяване и намаляване на риска от сериозни сърдечносъдови заболявания

03.11.2020г. / 17 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Страдащите от високо кръвно налягане обикновено се нуждаят от медикаментозна терапия, за да овладяват стойностите му. Високото кръвно налягане е една от водещите причини за сърдечносъдови заболявания и инфаркти. До голяма степен стойностите на кръвното налягане се влияят и от начина на живот. 

Тревожни сигнали за ниско кръвно налягане

Това означава, че ако промените начина си на живот и се стараете да живеете здравословно, това може да окаже силно положително влияние върху кръвното налягане. Това не означава пълно излекуване на проблема или цялостно премахване на терапията. Означава, че можете да живеете с възможно най-нисък риск от усложнения, предизвикани от недобре контролирани стойности на кръвното налягане. С някои промени в ежедневието си можете да понижите по естествен начин нивата му. 

Хранете се здравословно

Голям фактор в повишаването на кръвното налягане са нездравословните преработени протеини и мазнини. Натрият в храните също оказва огромно негативно влияние, тъй като предизвиква задръжка на течности, повишаваща кръвното налягане. Замяната на всички вредни, пържени, мазни и калорични храни с полезни е една голяма стъпка към овладяване на кръвното налягане. Важно е да включвате повече тъмнозелени листни зеленчуци, ядки, семена, плодове, полезни мазнини и протеини. 

Движете се повече

Повечето съвременни хора водят заседнал начин на живот. Това в дългосрочен план води до сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане. За да компенсирате това и за да балансирате стойностите на кръвното е необходимо да направите всичко възможно да се движите повече. Физическата активност допринася за нормализиране на кръвното налягане и намалява риска от сърдечносъдови заболявания. 

3 важни причини да следите кръвното си налягане

Намалете телесното тегло

Отслабването помага за по-добър контрол на кръвното налягане. Наднорменото тегло и затлъстяването са рисков фактор, допринасящ за влошаване на кръвното налягане и водещ до сериозни сърдечносъдови заболявания. Намаляването на телесното тегло е много важно за подобряването на тези състояния и балансирането на кръвното налягане. 

Намалете нивата на стреса

Стресът също е сериозен фактор за повишаване на кръвното. Ежедневието, работата, проблемите са неизбежни стресови фактори, които могат да влошат цялостното състояние. Трудно е стресът да се елиминира напълно, но е важно да се противодейства. Разбирането и осъзнаването на стресовите фактори е първата стъпка към намаляването на нивата на стрес и хормоните на стреса. Откриването на дейност, която намалява стресовите нива е ключов момент. Спортуването, физическата активност, разходките в природата и общуването с приятни за вас личности са все начини да намалите стреса. 

Кога е нормално кръвното ни да се покачи?

Намалете приема на алкохол и увеличете пиенето на вода

Редица проучвания показват, че алкохолът в малки количества може да има положителни ефекти върху здравето. Това дава увереност на много хора да посягат към алкохола, а понякога и да консумират повече от една чаша, особено в компания. Алкохолът може да намали ефективността на медикаментозната терапия за кръвно налягане. Ако пушите, това е допълнителен рисков фактор за повишаване на кръвното налягане и стесняване на съдовете. 

Коментирай