Здраве и красота

10 причини да изберете черен шоколад, а не млечен

Консумацията на черен шоколад може да подобри притока на кръв

03.11.2020г. / 06 57ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от любимите ни лакомства е шоколадът. Предпочитаме млечния, но черният шоколад заслужава също нашето внимание. Избирайки качествен продукт, който съдържа поне 75% какао и по-малко захари, ние се грижим за тялото си. Разбира се, не бива да прекаляваме с неговата консумация. Вижте 10 причини да изберете него пред млечния. 

1. Подобрява здравето на сърцето. Какаото е богато на флавоноиди, които са изключително полезни за сърцето, спомагайки за намаляване на риска от сърдечни заболявания, висок холестерол. И все пак, не прекалявайте с консумацията на черния шоколад.

2. Намалява се рискът от рак. Антиоксидантните свойства на тъмния шоколад могат да намалят увреждането на клетките. 

3. Консумацията на черен шоколад може да подобри притока на кръв към няколко важни мозъчни области, което от своя страна води до подобряване на бдителността и по-ефективното справяне със задачите. Също така се забавя процесът на стареене на мозъка.

4. Баланс на кръвното налягане. Какаото е богато на минерала магнезий, който подпомага контрола на кръвното налягане. Но това е при условие, че не прекалявате с неговата консумация и общо може да се каже, че се храните здравословно, спортувате. 

15 рецепти за десерти с шоколад

5. Помощник в отслабването. Когато спазвате диета, най-трудно е да контролирате глада си за сладкиши. Едно-две блокчета тъмен шоколад,  нашето спасение, но освен че няма да се отклоним от режима си изяждайки парче торта например, намаляваме общото усещане за глад. Благодарение на високото съдържание на какао.

Каква е истинската причина да ви се яде шоколад?

6. Подобрява настроението. Тъмният шоколад може да бъде приятно удоволствие. Това се дължи на стеариновата и палмитиновата киселини, които заедно с флавоноидите в какаото, спомагат за увеличаване на невронната активност в части от мозъка, свързани с удоволствието, което ни кара да се чувстваме добре. 

7. Намалява риска от инсулт, благодарение отново на незаменимите флавоноиди и разбира се, ако се консумира умерено.

Свързани статии

8. Бори се с процесите на стареене. Невероятните антиоксидантни качества на тъмния шоколад могат да помогнат в борбата с процесите на преждевременното стареене, като бръчки, отслабена памет, някои заболявания. 

Малки закуски за силен имунитет

9. Подобрява се притокът на кръв и към горните слоеве на кожата. Това се дължи на магнезия и антиоксидантите, които какаото ни осигурява. Така кожата ни е по-сияйна. 

10. Намалява разграждането на колаген. Когато хапваме тъмен шоколад с голямо количество какао в него, тогава тялото ни се бори ефективно със стресовите хормони, които причиняват разграждането на колагена, което води до появата на бръчки. 

Снимка: iStock

Коментирай