Здраве и красота

Защо коремните преси предизвикват болки във врата?

И защо това не трябва да се случва? Къде грешите?

11.11.2020г. / 09 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако искате да изваете красиви и стегнати коремни мускули, вероятно залагате на коремните преси. При изпълнението на коремните преси се натоварват коремните мускули в долната и горната част на коремната стена, както и страничните мускули на корема. Именно те са тези, върху които искате да работите. Но когато се появи болка във врата, нещо определено не е наред. Това е сигнал, че не правите коремните преси правилно и предизвиквате излишно и дори опасно натоварване върху врата.

Защо не трябва да правите коремни преси всеки ден?

Ако при изпълнение на коремни преси усещате скованост и болка във врата, трябва да преосмислите начина, по който ги правите. Напрежението във врата не е правилният начин да правите коремни преси. Болката във врата подсказва, че ги изпълнявате по начин, който оказва по-голямо напрежение в мускулите на врата, отколкото в тези на корема, които са и вашата цел. Това прави коремните преси неефективни.

Упражнения за здрави коремни мускули вкъщи

Как да правите коремни преси по правилния начин?

Приберете брадичката към гърдите. Това намалява напрежението и натиска върху мускулите на корема. Когато изпълнявате коремните преси, опитайте да стягате мускулите именно на корема, като щадите тези на врата. Това става най-лесно, като съзнателно се опитвате да не бутате тялото си с помощта на врата, а се опитате да го отпуснете с брадичка надолу към гърдите и корема. Стегнете само коремните мускули и работете върху тях.

Коремните преси помагат ли наистина за постигане на плосък корем?

Прибирането на брадичката надолу активира определени мускули, които преминават от брадичката до ключицата, като това помага за стабилизиране на тази област от тялото, така че да можете да повдигнете главата и раменете си при изпълнение на упражнението.

Избягвайте да поставяте ръцете си зад врата по време на коремни преси. Поставяйте ги на слепоочията си или леко докосвайте лицето си. Ако слагате ръце зад врата, вие несъзнателно притискате с тях главата в опит да си помогнете при изпълнението на упражненията. Това оказва натиск върху мускулите и може да се появи болка.

Когато правите коремни преси не забравяйте да ангажирате само мускулите на корема. Съзнателно упражнявайте контрол върху натиска, като обръщате внимание на това къде усещате напрежението. Ако това място е вратът, коригирайте веднага.

Коментирай
Здраве и красота