Здраве и красота

5 добавки срещу тревожност и стрес

Осигурете си омега-3

26.11.2020г. / 13 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често напоследък ви се случва да се чувствате напрегнати, стресирани, да говорите за стреса пред близки и приятели? Стресът е онзи неканен гост, който трябва да си поставим за цел да изпратим възможно най-бързо от живота си.

Спорт, здравословно хранене, четене на позитивна литература, общуване с хора, които виждат повече светлата страна на живота... Това са част от малките стъпки. Разбира се, не можем и без някои важни хранителни елементи, които доказано помагат на организма да се справи със стреса. Вижте някои от тях. Важно! Преди прием се консултирайте с лекар.

Магнезий

Магнезият е един от най-необходимите ни минерали, участващ в над 200 процеса в човешкото тяло. Той е естествен мускулен релаксатор, който изключително много помага при тревожност. Магнезият действа като релаксант на нервната система и помага при страх, раздразнителност и безпокойство. Стабилизира настроението и насърчава усещането за спокойствие. Уверете се, че приемате достатъчно от него чрез полезни храни. Обърнете внимание и на калция, тъй като двата минерала си „сътрудничат“ добре.

3 хранителни елемента при висок кортизол

Билката пасифлора

Тя има естествени успокояващи свойства и се смята, че помага при тревожност и безсъние. Пасифлора спомага за увеличаване на нивата на GABA (гама-аминомаслена киселина) в мозъка. Така нервната система се отпуска чрез намаляване на мозъчната активност, което води до намаляване на нивата на стрес.

6 храни, които елиминират стреса

Теанин

Теанинът е аминокиселина, която може да си осигурите, консумирайки хубав зелен чай. Тя е свързана с намаляване на тревожността, действа релаксиращо и спомага за добрия сън. Доказано е, че теанинът намалява реакциите на стрес в тялото, така че да се чувстваме по-спокойни, дори в ситуации, които ни карат да се чувстваме напрегнати.

Мелатонин

Известен още като хормона на съня. Нашето тяло го синтезира естествено, въпреки това, ако нямаме достатъчно мелатонин, може да страдаме от проблеми със съня, релаксацията, тревожност. Хубавото е, че освен с хранителни добавки, може да си го набавите и консумирайки някои полезни храни. Повече за тях вижте тук. 

Рецепти, богати на омега-3 мастни киселини

Омега – 3 мастни киселини

Едни от най-полезните мазнини за здравето на сърцето, метаболизма, нивата на енергия, кожата, костите, но и за нашето добро настроение. Омега-3 са основните градивни елементи на мозъка и нервната система, така че, когато си осигуряваме достатъчно от тях, ние се грижим за добрата си когнитивна функция. Омега – 3 помагат на тялото да се справи с вредното влияние на стреса.

Снимка: istock

Коментирай