Здраве и красота

3 хранителни елемента при висок кортизол

Помагат на тялото да се справи със стреса

19.10.2020г. / 09 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е най-големият ни враг, който има реално физиологично въздействие върху нашето тяло. Без значение дали е физически, емоционален или психологически, задейства отделянето на хормоните кортизол и адреналин. Когато стигнем до ниво на хроничен стрес, тогава се получава излишък на тези хормони, което може да причини редица проблеми.

Начинът ни на хранене и редовните спортни активности, както и ограничаване източниците на стрес, могат да помогнат. Вижте три важни хранителни елемента, които помагат на тялото да се справи с кортизола. 

Осигурете си витамини от групата В

За да противодействате на стреса, не допускайте дефицит на тези витамини и в частност на витамините В5 и В6. Защо?

Витамин B5 помага да регулирате синтеза на хормона на стреса кортизол, когато сте под хроничен стрес. Витаминът обикновено поддържа надбъбречните жлези да функционират добре. Ако имате недостиг на B5, за надбъбречните жлези може да бъде трудно да ви помогнат да се възстановите след стресова ситуация например.

Витамин В5 е важен и за енергийните нива, обмяната на мазнините, за синтеза на хемоглобина и други. Храни, чрез които може да си го набавите са гъби, карфиол, броколи, сладки картофи, птиче месо. 

Важни витамини и минерали за жените над 40

Що се отнася до витамин В6, той е необходим за повече от 100 ензимни реакции, участва в процесите на метаболизиране на въглехидратите и синтеза на хемоглобин. Когато сме изложени на продължителен стрес има риск нивата на витамина рязко да намалеят. Витамин В6 е от особено значение за синтеза и на невротрансмитерите, които ни помагат да се чувстваме добре, като:

  • GABA - успокояващ, релаксиращ невротрансмитер;
  • Серотонин – стабилизиращ настроението, регулиращ съня и стреса, също и апетита и храносмилането, желанието ни за секс;
  • Допамин – той се свързва с настроението, усещането за удоволствие, регулиране на съня. 

Витамин В6 може да си го набавите, консумирайки пуешко месо, спанак, зеле, авокадо, риба.

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който има противовъзпалителен ефект в отговор на продължителен стрес и физически упражнения. Така помага на тялото в неговата естествена реакция на борба със стреса и високите нива на кортизола.

4 витамина срещу целулит

Витаминът е необходим за по-доброто усвояване на желязото от храната, повишаване на имунитета, здравето на сърцето и кръвоносните съдове, синтеза на колаген. Добавете към менюто си свежи плодове и зеленчуци, като домати, киви, папая, ягоди, брюкселско зеле, цитрусови плодове.

Свързани статии

Не забравяйте за магнезия

Магнезият е жизненоважен минерал, участващ в над 250 ензимни процеса в организма, сред които регулиране на кръвното налягане, мускулна и нервна функция, контрол на кръвната захар, метаболизма, синтеза на протеини, синтеза на мазнини и енергия. Всичко това е от съществено значение за поддържане функционирането на организма по време на стрес и умора.

От друга страна, стресът може да бъде причина за дефицит на магнезий, а дефицитът на магнезий може да засили реакцията на стрес. Ето защо, добавете към менюто си храни, които съдържат добри количества от минерала, като натурално какао, тиквени семки, авокадо, сусамово семе, спанак, червено месо. 

Коментирай