Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако ядете спанак всеки ден?

За ползите от спанака

19.01.2021г. / 05 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Спанакът безспорно е една истинска суперхрана. Той дължи свойствата си на богатата палитра от хранителни вещества, антиоксиданти, витамини и минерали в състава си. Спанакът е нискокалоричен, което го прави чудесен за диета за отслабване. Може да се консумира суров или сготвен, което пък го прави прекрасен избор заради разнообразния му характер. Той е „гъвкава“ храна, която заслужава специално внимание.

Какво се случва в тялото, когато пиете кафе всеки ден

Ако го включвате всеки ден в менюто си някои неща в тялото ви могат да се променят. Ето кои.

Кожата ви може да се подобри

Спанакът е много богат на антиоксиданти, които действат противовъзпалително на кожата, защитават я от вредните влияние и се борят със свободните радикали в организма, причиняващи стареене, според клиника Майо.

В спанака се съдържат още големи количества витамини Е и С, които също са антиоксиданти и имат предпазващо кожата свойство, особено от уврежданията на ултравиолетовата светлина. Проучване, публикувано в International Journal of Cosmetic Science констатира, че витамин С допринася за синтеза на колаген, който е един от най-важните протеини за здрава и млада кожа.

Какво се случва с тялото, когато не тренирате достатъчно?

Може да намали риска от рак

Консумацията на спанак всеки ден може да помогне да редуцирате риска от рак. Фитохимикалите в този листен зеленчук и хлорофилът в него понижават риска от възникване на туморни образувания заради антиоксидантното си и детоксикиращо действие.

Спанакът съдържа и каротиноиди, които действат като антиоксиданти в организма. Те се срещат със свободните радикали и ги неутрализират, което подобрява състоянието на клетките в организма и благоприятства за нормалното им делене.

Стимулира мускулите

Изграждането на здрава и стабилна работеща мускулна маса е жизненоважно за здравето на организма. Колкото повече мускулна маса имаме в тялото си, толкова повече калории и мазнини изгаряме. Спанакът подобрява състоянието на мускулите и спомага за по-доброто им кръвоснабдяване, което ги укрепва.

Какво се случва в тялото, ако ядете овесени ядки всеки ден?

Има риск от образуване на камъни в бъбреците

Ако ядете спанак всеки ден съществуват и някои рискове, свързани с консумацията му. Спанакът съдържа някои фитохимикали, които увеличават риска от кристализиране на минерални маси в тялото и образуване на камъни в бъбреците. Спанакът повишава и пикочната киселина при някои хора.

За здраво сърце

Редовната консумация на спанак може да подобри сърдечносъдовата функция. Това се дължи на гликолипидите в него, които имат естествено съдоразширяващо действие, според клиника Майо. Това нормализира стойностите на кръвното налягане и предотвратява натрупването на плаки по съдовете.

Какво се случва в тялото, ако спите без възглавница

Намалява риска от диабет

Магнезият в спанака е важен минерал, борещ се с неправилното усвояване на глюкозата в кръвта. Ето защо той е есенциален в борбата с развитието на диабет.

Коментирай