Здраве и красота

Грешки в разресването на косата, които я увреждат

Как да ги избегнете

08.03.2021г. / 10 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разресването на косата е ритуал, който някои жени правят с удоволствие, а други смятат за напълно ненужен. Ресането е необходимо за здравето и доброто състояние на косата, но само ако се прави по правилния начин. В противен случай съществуват рискове от увреждане и накъсване на косата, изтъняването ѝ и влошаването на състоянието на косъма.

Избор на четка за коса според 3-те основни типа косъм

Кои са грешките, които не трябва да допускате при разресване на косата, за да бъде тя красива и здрава?

Решите косата в грешната посока

Издърпването на четката или гребена отгоре надолу може да измъкне насила косъма от фоликула му. Това води до увреждане и накъсване, а при някои жени и до изтъняване на косата поради откъсването на множество косми преждевременно преди да е дошло времето за естественото им падане.

Най-добрият начин за преодоляване на възлите е внимателното разресване от средата на косъма, като бавно и леко качвате нагоре към корена. Разресвайте косата на отделни секции, като придържате с ръце кичурите.

5 прости съвета срещу цъфтящи краища на косата

Решите само краищата

Краищата се заплитат най-много. Ето защо някои жени предпочитат да разресват само тях. Това е погрешно. Трябва да разресвате косата по цялата ѝ дължина, като за целта започвате отдолу, за да разплетете възлите, а след това разресвате и към корените. Нежният масаж на скалпа стимулира кръвообращението и растежа на косата.

Използвате грешната четка

Използването на правилната четка за вашата коса е ключово за здравето ѝ. Това ще предотврати накъсването и падането на коса. Изберете четка според това дали имате права, къдрава или чуплива коса. Преценете дали косъмът ви е тънък и лесно се заплита или е дебел и плътен. Ако косата ви е тънка и фина например, рехавите четки, които не скубят много косата са по-подходящи.

Как правилно да поддържаме къдрава коса – 10 съвета

Свързани статии

Решите косата твърде често

Ресането е важно, но с него не трябва да се прекалява. Това може да предизвика накъсване и падане на косата. Съсредоточете се върху правилната техника вместо върху честотата на разресване. Добре е да решите косата веднъж дневно.

Как да успокоите наелектризираната коса

Решите косата, когато е мокра

Това е едно от най-погрешните неща, които можете да направите с косата си. Когато е мокра, косата е многократно по-уязвима на накъсване. Важно е да я решите, когато е напълно суха.

Коментирай