Здраве и красота

Колко дълго трябва да четкате зъбите си?

Каква е оптималната продължителност на миенето на зъбите

22.01.2021г. / 08 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки има свой стил в миенето на зъби. Някои хора мият зъбите набързо без да се задълбочават особено. Други натискат твърде силно в стремежа си да почистят добре плаката. Трети пък разчитат на дълготрайното четкане. Тези стратегии могат да се окажат вредни за зъбния емайл и за венците, като това поставя в риск здравето на устната ви кухина.

7 храни, които заздравяват венците и зъбите

Колко дълго трябва да четкате зъбите си, така че хем да ги почистите добре, хем да не нараните емайла и тъканите им?

Според проучване, публикувано в The Journal of Dental Hygiene и цитирано от healthdigest.com, четкането на зъбите при повечето възрастни продължава средно между 30 и 60 секунди веднъж на ден, което е крайно недостатъчно. Това носи риск от натрупване на големи количества плака и зъбен камък, които създават предпоставки за инфекции и кариес.

Ако сте били небрежни по отношение на навиците си в миенето на зъбите, може би сега е времето да промените това. Това може да помогне да предотвратите появата не само на кариеси, но и на по-сериозни заболявания на зъбите и венците, които могат да доведат до загуба на зъби.

5 храни, които да избягвате, ако имате чувствителни зъби

Свързани статии

Кой е правилният начин да миете зъбите си и колко дълго трябва да четкате?

Оптималното време, в което е добре да четкате зъбите си, е две минути. Според Healthline и препоръките на ADA, четкането трябва да трае около 2 минути, в които обаче е добре да движите ръцете и четката по-нежно без да натискате. Ако нямате време да четкате толкова продължително, можете да упражните по-голям натиск. Важно е да се постараете да обгърнете цялата повърхност на всеки зъб, както и да движите четката във всички възможни посоки, така че да премахнете наслагванията по цялата му повърхност.

5 билки и подправки за здрави венци и зъби

Накланяйте четката в различни страни. Това е важно за оптималното почистване на зъбите също толкова, колкото и четкането в различни посоки. Дръжте четката под ъгъл 45 градуса спрямо линията на венците. Не забравяйте да изчеткате и езика. По него също се наслагват множество остатъци от храна и бактерии.

Коментирай