Здраве и красота

Ползи от омега-3 мастните киселини и откъде да ги набавим

Защо е добре да не ги забравяме

28.01.2021г. / 13 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Човешкото тяло може да произвежда повечето видове мазнини, от които се нуждае, за да функционира. Има обаче една група, наречени есенциални мазнини, които не могат да бъдат синтезирани в организма. Това са омега-3 мастните киселини. Заради това те често биват наричани незаменими, защото не могат да бъдат образувани в организма, а същевременно имат съществена роля в редица процеси и функции в тялото.

Как омега-3 мастните киселини помагат в отслабването

Омега-3 мастни киселини могат да се доставят чрез храната или чрез добавки. Най-богати на омега-3 са рибата, ядките, лененото семе, растителните масла и зелените листни зеленчуци. Съществуват три вида омега-3 мастни киселини, като всяка от тях се среща в различни източници. И трите форми на тези киселини имат своите ползи за организма.

Ползите за здравето от омега-3 мастните киселини са много. Те включват намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, преждевременна смърт, рак, хронични възпаления в тялото, дегенеративни заболявания, тромбози, инфаркти и инсулти, според healthdigest.com.

Омега-3 мастните киселини могат да се свържат с по-нисък риск от повишаване на триглицеридите и холестерола в кръвта. Освен това се смятат за полезни в контрола на кръвното налягане.

Рецепти, богати на омега-3 мастни киселини

Някои изследвания, цитирани от healthdigest.com, показват, че хората, които получават оптимални количества омега-3 чрез храната си, имат по-нисък риск от развитие на болестта на Алцхаймер, деменция и други когнитивни разстройства, както и възрастова дегенерация на макулата на окото.

Омега-3 мастните киселини могат да намалят възпалението и болките при ревматоиден артрит, сухота в очите, различни алергии според National Institutes of Health. Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания препоръчва консумацията на поне две порции риба на седмица. Сред богатите на омега-3 риби са сьомга, пъстърва, есетра, скумрия, херинга, риба тон.

 

Коментирай
Свободно време