Здраве и красота

Защо упражненията за корем не помагат за премахване на коремни мазнини?

Коремните преси няма да ви помогнат за постигане на плочки на корема

19.02.2021г. / 09 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коремните преси са упражнението, което всеки прави, за да постигне мечтаните плочки на корема. Вероятно с всеки изминал ден правите още и още преси, и чакате бленувания резултат. Той обаче не идва. Защо се случва това? Как е възможно да правите десетки, дори стотици коремни преси всеки ден и коремните ви мускули изобщо да не се появяват на хоризонта?

Коремните преси помагат ли наистина за постигане на плосък корем?

Има няколко причини това да се случва. И една от тях е, че коремните преси сами по себе си съвсем не са достатъчни, за да добиете желания коремен релеф.

Защо коремните ви мускули не се очертават въпреки усилията?

Упражненията за коремни мускули не помагат за коремни мазнини

Колкото и отчайващо да звучи, това е факт. Широко разпространен е митът, че упражненията за корем помагат да изгорите именно тамошните мазнини. Това не е така. Схващането, че колкото повече наблягате на коремните преси, толкова повече ще се оформят и ще изпъкнат коремните ви мускули, е напълно грешно. Проучвания, публикувани в National Library of Medicine показват, че е излишно да се съсредоточавате само в една област от тялото, за да изгорите мазнини.

Упражнения за здрави коремни мускули вкъщи

Нужни са тренировки за цялото тяло, които са наистина ефективни. Индивидуално предопределено е как ще горите мазнини. Всичко зависи от структурата на тялото ви. Затова тренирайте всички групи мускули и правете кардио редовно.

Упражненията сами по себе си не са достатъчни за видим ефект

Коремните преси и всички останали упражнения за коремни мускули са ефективни. Ако стегнете мускулатурата на корема, тя е твърда и осезаемо добре разработена. Но това не означава, че ще е видима. Ако не успеете да стопите покриващия слой мастна тъкан на корема, плочките ви няма да се виждат. А топенето на коремните мазнини не е лека задача. Нужно е търпение, постоянство, строг хранителен режим, следене на калории и редуване на кардио със силови тренировки.

Упражнения за корем, различни от коремни преси

Храната има огромно значение

Много хора погрешно смятат, че могат да ядат каквото си искат щом тренират. Тренировките не са панацея и не дават резултати без режим в храненето. Пържените, мазните, тестените, сладките храни и всички онези пакетирани и готови неща за похапване пречат на успехите ви. Не само че така няма да отслабнете, но и няма да направите видими и добре изваяни мускули.

Важно е да се храните по няколко пъти на ден

Друга грешка, която пречи на извайването на коремните мускули, а и не само на тях, е погрешното хранене. И то не само в смисъл на хранене с вредни храни, в брой хранения. Ако мислите, че храненето веднъж или два пъти на ден ще ви помогне да стопите излишните килограми, лъжете се. За да се поддържа бърз метаболизъм, тялото трябва постоянно да бъде зареждано със здравословно и балансирано количество протеини, мазнини и въглехидрати.

Защо коремните преси предизвикват болки във врата?

Коментирай